Název: Dřevěná konstrukce domu z Českých Budějovic z první poloviny 14. století
Autoři: Čapek, Ladislav
Militký, Jiří
Citace zdrojového dokumentu: ČAPEK, L. MILITKÝ, J. Dřevěná konstrukce domu z Českých Budějovic z první poloviny 14. století. Archaeologia historica, 2021, roč. 46, č. 1, s. 129-146.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Filozofická fakulta Masarykovy univerzity
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/47635
ISSN: 0231-5823
Klíčová slova: městský dům;dřevohliněná architektura;středověk;keramika;České Budějovice;14. století
Klíčová slova v dalším jazyce: urban house;wood and earth architecture;Middle Ages;pottery;České Budějovice;14th century
Abstrakt: Cílem příspěvku je rozbor jedinečně zachované dřevěné konstrukce, která byla objevena při záchranném archeologickém výzkumu parcely v Radniční ulici čp. 138/11 v roce 1993. Dřevěná konstrukce byla interpretována jako základ roubené stavby nadzemního domu, který se nacházel v uliční čáře při domovém průčelí. Rozbor keramiky z výplně objektu datuje tuto stavbu do první poloviny 14. století. V příspěvku jsou hodnoceny další pozůstatky dřevěných konstrukcí nalezené při archeologických výzkumech a stavebně historických průzkumech v historickém jádru města. Je rekonstruován také prostorový vývoj zástavby na dotčené parcele a řešena otázka vztahu dřevěné stavby k dalším archeologicky prozkoumaným objektům.
Abstrakt v dalším jazyce: This contribution analyses a uniquely preserved wooden structure uncovered during rescue archaeological research in a plot in Radniční Street 138/11, České Budějovice in 1993. The wooden structure was interpreted as a base of a timbered house built above the ground, located on a street front of house frontages. The analysis of pottery from the fill of the feature dates the construction to the first half of the 14th century. The contribution assesses further remains of wooden structures yielded by archaeological and building-historical research in the historical centre of the city. The spatial development of the built-up area is reconstructed as well, and the article also discusses the issue of the relationship between the timbered house and other archeologically investigated features.
Práva: © CC BY-NC-ND 4.0 International
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KAR)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Čapek_Dřevěná konstrukce domu z Českých Budějovic_AH.pdfPlný text2,9 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/47635

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD