Název: Plazma vaječného žloutku jako alternativa k séru v kultivačních médiích
Další názvy: Egg yolk plasma as an alternative to fetal bovine serum in cultivation media
Autoři: Klozová, Michaela
Vedoucí práce/školitel: Kulda Vlastimil, MUDr. Ph.D.
Oponent: Pešta Martin, Doc. RNDr. Ph.D.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/48851
Klíčová slova: buněčné kultury;kultivační média;fetální bovinní sérum;plazma vaječného žloutku;mg-63;testy proliferace
Klíčová slova v dalším jazyce: cell cultures;culture media;fetal bovine serum;egg yolk plasma;mg-63;proliferation assays
Abstrakt: Buněčné kultury se rutinně používají v řadě laboratoří a jsou jedním z hlavních nástrojů výzkumu v biomedicínských vědách. Kultivační média umožňující proliferaci eukaryotických buněk mají velmi komplexní složení. Pro kultivaci většiny buněk je třeba k základnímu složení přesně definovaného média doplnit ještě chemicky nedefinovanou složku, jíž je standardně fetální bovinní sérum (FBS). Nevýhodou FBS je jeho cena, ale i etické otázky spojené s jeho získáváním. Cílem této práce bylo ověření možnosti využít plazmu vaječného žloutku (EYP) jako alternativu k FBS v kultivačním médiu. Práce má část teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou popsány základy kultivace buněk, kultivační média, etické problémy spojené se získáváním FBS. Diskutovány jsou možnosti náhrady FBS s důrazem na EYP. Experimentální část se zabývala optimalizací přípravy EYP a hodnocením viability a proliferace MG-63 buněk kultivovaných v médiu s EYP místo FBS. Pro udržení viability buněčné linie byla zjištěna optimální koncentrace EYP v kultivačním médiu 50 %. Ukázali jsme, že buněčnou linii MG-63 je sice možné pěstovat v kultivačním médiu s přídavkem EYP místo FBS, ale proliferace buněk dosahovala pouze 30 % ve srovnání se standardním médiem s FBS.
Abstrakt v dalším jazyce: Cell cultures are routinely used in a number of laboratories and are one of the main research tools in the biomedical sciences. Culture media enabling the proliferation of eukaryotic cells have a very complex composition. For the cultivation of most cells, it is necessary to add a chemically undefined component to the basic composition of a precisely defined medium, which is usually fetal bovine serum (FBS). The disadvantage of FBS is its price, but also the ethical issues associated with its harvesting. The aim of this work was to verify the possibility of using egg yolk plasma (EYP) as an alternative to FBS in the culture medium. The bachelor thesis consists of a theoretical and an experimental part. The theoretical part describes the basic principles of cell culture, culture media, ethical issues associated with obtaining FBS. Possibilities of FBS replacement with emphasis on EYP are discussed. The experimental part dealt with the optimization of EYP preparation and evaluation of viability and proliferation of MG-63 cells cultured in medium with EYP instead of FBS. To maintain the viability of the cell line, the optimal concentration of EYP in the culture medium was found to be 50%. We have shown that the MG-63 cell line can be grown in culture medium supplemented with EYP instead of FBS, but cell proliferation was only 30% compared to standard medium with FBS.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAZ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Klozova_Michaela_ZL_BP.pdfPlný text práce6,24 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Klozova_VP.pdfPosudek vedoucího práce330,12 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Klozova_OP.pdfPosudek oponenta práce324,06 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Klozova.pdfPrůběh obhajoby práce371,48 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/48851

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.