Full metadata record
DC poleHodnotaJazyk
dc.contributor.advisorFrei Jiří, PhDr. Mgr. Ph.D., MBA
dc.contributor.authorŠtěpánková, Markéta
dc.contributor.refereeTůmová Pavlína, Mgr.
dc.date.accepted2022-6-23
dc.date.accessioned2022-06-27T22:24:15Z-
dc.date.available2021-6-24
dc.date.available2022-06-27T22:24:15Z-
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-3-31
dc.identifier89814
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11025/48968-
dc.description.abstractV této bakalářské práci se zabýváme studiem historického vývoje enterální výživy a umělé plicní ventilace. Jedná se o teoretickou práci. V první kapitole je popsána základní anatomie a fyziologie dýchací a trávicí soustavy, která je nezbytná k pochopení chodů v lidském těle. Ve druhé kapitole se zabýváme vývojem umělé plicní ventilace od starověku do dnes a řešíme specifika ošetřovatelské péče o ventilovaného pacienta. Třetí kapitola pojednává o tom, jakým způsobem lze u ventilovaného pacienta zajistit příjem výživy. Závěrem této práce je ucelený přehled provázanosti umělé plicní ventilace a enterální výživy.cs
dc.format79
dc.language.isocs
dc.publisherZápadočeská univerzita v Plzni
dc.rightsPlný text práce je přístupný bez omezení
dc.subjectenterální výživacs
dc.subjectumělá plicní ventilacecs
dc.subjectnasogastrická sondacs
dc.subjectzajištění dýchacích cestcs
dc.subjectendotracheální intubacecs
dc.subjecthistorie enterální výživacs
dc.subjecthistorie umělé plicní ventilacecs
dc.titleEnterální výživa u pacienta na umělé plicní ventilaci z pohledu všeobecné sestrycs
dc.title.alternativeEnteral nutrition in a patient on artifical lung ventilation from the point of view of a general nurseen
dc.typebakalářská práce
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-levelBakalářský
dc.thesis.degree-grantorZápadočeská univerzita v Plzni. Fakulta zdravotnických studií
dc.thesis.degree-programOšetřovatelství
dc.description.resultObhájeno
dc.description.abstract-translatedIn this bachelor thesis we study the historical development of enteral nutrition and artificial lung ventilation. It is a theoretical work. The first chapter describes the basic anatomy and physiology of the respiratory and digestive system, which is essential for understanding the processes of the human body. In the second chapter, we discuss the development of artifi-cial pulmonary ventilation from ancient times to the present day and address the specifics of nursing care of the ventilated patient. The third chapter discusses how nutrition can be provided to the ventilated patient. This thesis concludes with a comprehensive review of the interrelationship between artificial lung ventilation and enteral nutrition.en
dc.subject.translatedenteral nutritionen
dc.subject.translatedartifical lung ventilationen
dc.subject.translatednasogastric tubeen
dc.subject.translatedsecuring of the airwaysen
dc.subject.translatedendotracheal intubationen
dc.subject.translatedhistory of enteral nutritionen
dc.subject.translatedhistory of artifical lung ventilationen
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KOS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Stepankova_Marketa_VSS_BP.pdfPlný text práce1,09 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Stepankova_PV.pdfPosudek vedoucího práce351,9 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Stepankova_PO.pdfPosudek oponenta práce397,85 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Stepankova_H.pdfPrůběh obhajoby práce434,24 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/48968

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.