Název: UDRŽITELNÝ DESIGN
Další názvy: SUSTAINABLE DESIGN
Autoři: Kačmarská, Martina
Vedoucí práce/školitel: Veverka Zdeněk, Doc. MgA.
Oponent: Bartas Vlastimil, MgA.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/49130
Klíčová slova: kompost;kompostér;vermikompostér;udržitelný;design;zelená;bylinky;byliny;rostlina;zahrádka;hnojivo;žížalí;čaj;dřevo;kov;květináč;klíčení
Klíčová slova v dalším jazyce: sustainable;design;garden;grow;herbs;green;ecology
Abstrakt: Jako téma mé diplomové práce jsem si zvolila UDRŽITELNÝ DESIGN. Jelikož jsem se vždy snažila tento princip uplatňovat ve svých pracích, bylo mi téma velmi blízké. Předmětem mé práce je závěsná domácí zahrádka pro pěstování bylinek, koření ale také ke klíčení luštěnin a semínek. Celá zahrádka se skládá z dřevěné konstrukce, uprostřed jsou zavěšené železné tyče, na které se upevňují květináče. Ve spodní části konstrukce je umístěn kompostér, určen pro domácí kompostování. Hlavní myšlenkou je cyklus, který funguje v přírodě - vypěstuj, sněz a zbytky zkompostuj. V kompostéru jsou umístěny žížaly, které zbytky potravy rozkládají a vzniká výživné hnojivo, které se může použít pro hnojení pěstovaných bylinek. V horní části rámu je LED světlo, které přisvětluje rostliny, pokud je potřeba.
Abstrakt v dalším jazyce: As a topic for my diploma thesis I chose SUSTAINABLE DESIGN. As I always tried to implement this princip into my works, it was very close to me. The subject of my work is hanging home garden for herbs, spice, but also for legumes and seeds sprouting. The whole garden consist of wooden frame which has metal bars in between. On these bars you can hang flowerpots. On the bottom of the frame, there is compost bin, which is supposed to work in house conditions. The main thought is the cycle, which we can find in nature - grow, eat and compost. In the compost bin, there are earthworms, that decompose the food remains. It is then turned into nutritious fertilizer, that can be use to fertilize the herbs we grow. In the upper part, there is LED strip, that can add some more light on the plants if needed.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KDE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace Kacmarska.pdfPlný text práce8,51 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kacmarska.pdfPosudek vedoucího práce500,2 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kacmarska_0.pdfPosudek oponenta práce801,61 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kacmarska_1.pdfPrůběh obhajoby práce275,16 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/49130

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.