Název: Vnímání českého prostředí očima ruskojazyčných cizinců žijících v Plzni.
Další názvy: Perception of the Czech environment through the eyes of Russian-speaking foreigners living in Pilsen.
Autoři: Perglová, Marina
Vedoucí práce/školitel: Lozoviuk Petr, Doc. Ph.D.
Oponent: Bahenský František, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/49315
Klíčová slova: ruská migrace;plzeň;ruskojazyčná komunita;stereotypy;interkulturní komunikace;narativní rozhovor.
Klíčová slova v dalším jazyce: russian migration;pilsen;russian-speaking community;stereotypes;intercultural communication;narrative conversation.
Abstrakt: Diplomová práce je věnována studiu ruskojazyčné komunity v Plzni. Hlavním cílem této práce je pomocí biografických a polostrukturovaných rozhovorů s rusky mluvícími cizinci, kteří dlouhodobě žijí v Plzni, odhalit a analyzovat, jak konstruují svou sociální realitu v českém prostředí. Zvláštní pozornost byla věnována taktice osobního vyprávění, kterou informátoři používají k interpretaci různých každodenních situací, se kterými se v českém prostředí setkávají. Práce představila historii ruské emigrace, co ji způsobilo a s jakými problémy se potýkala. Poté se obracím přímo na ruskojazyčnou komunitu v Plzni, kde analyzuji především existující instituce ve městě zaměřené na studijní skupinu a zamýšlím se nad rolí, kterou taková místa hrají v životě migrantů. Následující kapitoly jsou věnovány přímo analýze a interpretaci rozhovorů s rusky mluvícími cizinci z Plzně, kde se zaměřuji na jejich vnímání a hodnocení Čechů a české každodenní kultury. Dále se práce zabývá kulturními odlišnostmi společností, konkrétně byla analyzována časová orientace kultur a její vliv na životní cíle a priority společnosti na základě koncepce antropologa E. Halla a sociologa G. Hofstedeho. Na závěr jsou uvedeny výsledky studie.
Abstrakt v dalším jazyce: The diploma thesis is devoted to the study of the Russian-speaking community in Pilsen. The main goal of this work is to use biographical and semi-structured interviews with Russian-speaking foreigners who live in Pilsen for a long time to reveal and analyze how they construct their social reality in the Czech environment. Particular attention was paid to the tactics of personal narration used by informants to interpret various everyday situations they encounter in the Czech environment. The work presented the history of Russian emigration, what caused it and what problems it faced. Then I turn directly to the Russian-speaking community in Pilsen, where I mainly analyze the existing institutions in the city focused on the study group, and reflect on the role such places play in the lives of migrants. The following chapters are devoted directly to the analysis and interpretation of interviews with Russian-speaking foreigners of Pilsen, where I consider their perception and assessment of the Czechs and Czech everyday culture. In addition, the work deals with the cultural differences of societies, in particular, the temporal orientation of cultures was analyzed and how it affects the life goals and priorities of society on the basis of the concept of anthropologist E. Hall and sociologist G. Hofstede. In conclusion, the results of the study are presented.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KSA)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Marina Kokacheva.pdfPlný text práce2,45 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kokacheva_posudek vedouciho.pdfPosudek vedoucího práce972,86 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kokacheva_posudek oponenta.pdfPosudek oponenta práce819,11 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kokacheva_Mgr.pdfPrůběh obhajoby práce244,59 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/49315

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.