Název: Spolupráce mezi školami a rodinami ve vzdělávání žáků se sociálním znevýhodněním v regionu Plzeň-město
Další názvy: Cooperation between schools and families in the education of socially disadvantaged pupils in the Pilsen-city region
Autoři: Bělohoubková, Johanka
Vedoucí práce/školitel: Slowík Josef, PhDr. Ph.D.
Oponent: Zachová Markéta, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/49958
Klíčová slova: sociální znevýhodnění;rodina;žák;učitel;vzdělávání;sociální prostředí
Klíčová slova v dalším jazyce: social disadvantage;family;pupil;teacher;education;social environment
Abstrakt: Předkládaná diplomová práce se zabývá komunikací mezi školami a sociálně znevýhodněnými rodinami. Usiluje o zachycení komunikace jak mezi žáky a školou, tak mezi školou a rodiči. Tato práce má za cíl vyobrazit sociální znevýhodnění jako komplexní problematiku. Často se mluví o sociální znevýhodnění u žáků a o tom, jak se to může projevit při jejich studiu. V této práci bych ráda ukázala, že pro řešení je třeba cílená péče i na úrovni komunikace s rodiči. Teoretická část se zabývá vymezením konkrétních pojmů sociálního znevýhodnění, zavedením pojmů z legislativní oblasti i ukázkou reálných příkladů z praxe. Zároveň sleduje další problémy, se kterými se sociálně znevýhodněné mohou potkat a jejich vliv na fungování těchto rodin. Praktická část je tvořena ze tří částí. Sleduje stanoviska učitelů, rodičů i samotných dětí z těchto sociálně znevýhodněných rodin. Cílem práce je prozkoumat stanoviska jednotlivých stran na danou problematiku a snaho o nalezení postupů, které by vyhovovaly všem a jsou všeobecně uplatnitelná.
Abstrakt v dalším jazyce: The thesis deals with communication between schools and socially disadvantaged families. It seeks to capture the communication between both pupils and school and between school and parents. This thesis aims to portray social disadvantage as a complex issue. This thesis shows that targeted care is needed to address this, particularly at the level of communication with parents. The theoretical part deals with defining specific concepts of social disadvantage, introducing concepts from the legislative field, and showing real examples from practice. At the same time, it looks at other problems that socially disadvantaged families may encounter and their impact on the functioning of these families. The practical part consists of three parts. It follows the views of teachers, parents, and children from these socially disadvantaged families themselves. The work aims to explore the views of each party on the issue and to try to find approaches that suit all and are universally applicable.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KPG)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Belohoubkova.pdfPlný text práce3,92 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Belohoubkova VP.pdfPosudek vedoucího práce443,27 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Belohoubkova OP.pdfPosudek oponenta práce157,04 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Belohoubkova O.pdfPrůběh obhajoby práce2,66 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/49958

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.