Název: Současný stav 3D modelování a tvořivosti na základní škole v České republice a ve světě
Další názvy: Current state of 3D modeling and creativity in primary schools in the Czech republic and in the world
Autoři: Sosna, Tomáš
Citace zdrojového dokumentu: Inovace a technologie ve vzdělávání: časopis o nových metodách a inovacích v technickém a přírodovědném vzdělávání. 2022, č. 1, s. 56-66.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta pedagogická
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://olympiadatechniky.cz/itev/
http://hdl.handle.net/11025/51139
ISSN: 2571-2519
Klíčová slova: technika;3D modelování;tvořivost;základní škola
Klíčová slova v dalším jazyce: technology;3D modeling;creativity;elementary school
Abstrakt: Článek si klade za cíl zmapovat aktuální situaci vztahu 3D modelování a tvořivosti a zaměřuje se na možnost rozvoje tvořivosti pomocí onoho 3D modelování. Shrnuje poznatky v tomto směr, jak v rámci České republiky, tak zbytku světa. 3D modelování pomalu, ale jistě proniká do osnov základních škol a jeví se jako poměrně dobrý a moderní prostředek výuky technických předmětů, který může rozvíjet tvořivost žáků. Jsou zde konfrontovány jednotlivá zjištění ohledně 3D modelování a tvořivosti, která jsou zatím odbornou veřejností vnímána. Samotné téma tvořivosti není v odborné literatuře jednoznačně vymezeno, pravděpodobně proto, že tvořivost se prolíná napříč všemi obory, nicméně tvořivost jako taková je probádána poměrně důkladně.
Abstrakt v dalším jazyce: The article aims to map the current situation of the relationship between 3D modeling and creativity and focuses on the possibility of developing creativity using that 3D modeling. It summarizes the knowledge in this direction, both within the Czech Republic and the rest of the world. 3D modeling is slowly but surely penetrating the curriculum of primary schools and appears to be a relatively good and modern means of teaching technical subjects that can develop the creativity of pupils. Individual findings regarding 3D modeling and creativity, which are still perceived by the professional public, are confronted here. The topic of creativity itself is not clearly defined in the professional literature, probably because creativity intertwines across all disciplines, but creativity as such is explored relatively thoroughly.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:Číslo 2 (2022)
Číslo 2 (2022)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Itev_2_2022-56-66.pdfPlný text331,27 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/51139

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.