Název: Charakteristika vybraných HVOF otěruvzdorných nástřiků, vhodných pro aplikaci za vysokých teplot
Autoři: Houdková Šimůnková, Šárka
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
URI: http://hdl.handle.net/11025/51273
Klíčová slova: ochrana povrchů komponent;vysokorychlostní žárový nástřik plamenem;HVOF;povlak;slitina Co a Ni
Klíčová slova v dalším jazyce: protecting the surfaces of components;velocity oxygen fuel spray technology;HVOF;coating;Co and Ni alloys
Abstrakt: Habilitační práce pojednává o možnostech ochrany povrchů komponent, namáhaných opotřebením a působením vysoké teploty aplikací povlaků nanášených pomocí technologie vysokorychlostního žárového nástřiku plamenem (HVOF). Je zaměřena na hodnocení mikrostruktury, mechanických a tribologických vlastností tvrdokovových povlaků na bázi karbidu chromu a slitinových povlaků na bázi Co a Ni a na hodnocení vlivu působení prostředí, simulujícího pracovní prostředí komponent parních turbín, na sledované charakteristiky. Pozornost je věnována i potenciálu využití laserového tepelného zpracování ke zvýšení funkčních vlastností hodnocených povlaků. Hlavním cílem práce je ověřit vhodnost použití vybraných typů materiálů pro povlakování povrchů komponent parních turbín. Na základě dosažených výsledků bylo zpracováno doporučení nahradit obvykle využívané materiály povlaků na bázi karbidů chromu vybranými povlaky na bázi slitin Co a Ni.
Abstrakt v dalším jazyce: The habilitation thesis deals with the possibilities of protecting the surfaces of components stressed by wear and exposure to high temperature by means of coatings deposited by high velocity oxygen fuel spray technology (HVOF). It focuses on the evaluation of microstructure, mechanical and tribological properties of chromium carbide-based coatings and Co and Ni based superalloy coatings and on the evaluation of the influence of simulated steam turbine environment on the observed characteristics. Attention is also paid to the potential of using laser heat treatment to increase the functional properties of the evaluated coatings. The main aim of this work is to verify the suitability of using selected types of materials for coating surfaces of steam turbine components. Based on the achieved results, a recommendation was made to replace commonly used chromium carbide coating materials with selected coatings based on Co and Ni alloys.
Vyskytuje se v kolekcích:Habilitační práce / Habilitation Thesis

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Šárka_Houdková_Šimůnková_HP_FST.pdfPlný text12,9 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/51273

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.