Název: Hrad nebo pravěké hradiště? Stávající znalosti o lokalitě Velešín - Kamenná věž (okr. Český Krumlov)
Další názvy: A stronghold or a prehistoric hillfort? Current knowledge on the site of Velešín – Kamenná věž (Český Krumlov district)
Autoři: Hlásek, Daniel
Čapek, Ladislav
Světlík, Ivo
Citace zdrojového dokumentu: HLÁSEK, D. ČAPEK, L. SVĚTLÍK, I. Hrad nebo pravěké hradiště? Stávající znalosti o lokalitě Velešín - Kamenná věž (okr. Český Krumlov). Archeologické výzkumy v jižních Čechách, 2022, roč. 35, č. 1, s. 41-81. ISSN: 0231-8237
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/51477
ISSN: 0231-8237
Klíčová slova: fortifikace;radiouhlíkové datování;povrchové sběry;pravěk;rcholný středověk
Klíčová slova v dalším jazyce: fortification;radiocarbon dating;surface survey;prehistory;High Middle Ages
Abstrakt: Článek prezentuje soudobé znalosti o polykulturní lokalitě Velešín – Kamenná věž. Ta se nachází na podlouhlé úzké ostrožně vydělené čtyřmi příčnými příkopy a výrazným pahrbkem. Tradičně se o lokalitě uvažovalo jako o hradu. Archeologické výzkumy pahrbku z let 1976 a 2018 a povrchové sběry na lokalitě doložily osídlení polohy v eneolitu, starší době bronzové, době halštatské a vrcholném středověku. Pahorek je částečně přírodního původu, ale v pravěku (nejpozději v době halštatské) na něm byla zbudována kamenná konstrukce – hradba. Její destrukce mohla být využita při stavbě krátkodobě existujícího vrcholně středověkého objektu, jehož konstrukce však nezanechala výraznější archeologické stopy. Nejintenzivněji byla poloha využita ve starší době bronzové, z níž pochází většina z nalezené pravěké keramiky, ale také soubor bronzové industrie a doklad metalurgie.
v
Abstrakt v dalším jazyce: The article presents current knowledge pertaining to the multiperiod site of Velešín – Kamenná věž. It is situated on an elongated promontory separated from surrounding terrain by four transverse ditches and a prominent hillock. The site used to be regarded as a stronghold. Archaeological excavations of the hillock in the years 1976 and 2018 as well as fieldwalking demonstrated human occupation of the location in the Aeneolithic, Early Bronze Age, Hallstatt period and High Middle Ages. The hillock is partially of natural origin, but in prehistory (during the Hallstatt period at the latest), a stone structure/defensive wall was constructed on it. Its rubble could have been used to erect a short-lived high medieval building whose structure did however not leave any distinct archaeological traces. The site was most intensively occupied in the Early Bronze Age from which the majority of the discovered potsherds date. Also, an assemblage of bronze objects and evidence for metallurgy are known for this period.
Práva: Plný text není přístupný.
© Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KAR)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
03. Kamenná věž.pdf6,45 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/51477

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD