Název: Okolnosti a příčiny vzniku tajné služby SAVAK
Další názvy: Circumstances and causes for the establishment of the SAVAK secret service
Autoři: Klik, Jan
Citace zdrojového dokumentu: KLIK, J. Okolnosti a příčiny vzniku tajné služby SAVAK. Moderní dějiny, 2022, roč. 30, č. 1, s. 67-102. ISSN: 1210-6860
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Historický ústav AV ČR
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/51532
ISSN: 1210-6860
Klíčová slova: Írán;bezpečnostní politika;zpravodajská služba;tajná policie;Savak
Klíčová slova v dalším jazyce: Iran;security policy;intelligence service;secret police;Savak
Abstrakt: Tento příspěvek si klade za cíl osvětlit zahraničněpolitický a vnitřní bezpečnostní kontext, které přispěly k rozhodnutí zřídit zpravodajskou službu a tajnou policii, obojí začleněné do jedné všeobjímající organizace SAVAK. Příspěvek zohledňuje vliv zahraničněpolitických aktérů, zejména Spojených států amerických, na posilování schopností íránských ozbrojených sil, zejména s ohledem na specifické potřeby vyplývající z kontextu studené války 50. let. Pro pochopení situace, ve které se Írán nacházel v polovině 20. století, je také nutné stručně nastínit vývoj bezpečnostního a zejména zpravodajského aparátu v Íránu v předchozích obdobích.
Abstrakt v dalším jazyce: This paper aims to illuminate the foreign policy, and internal security context, which contributed to the decision to establish an intelligence service and a secret police, both included in one all-embracing organization, SAVAK. The paper takes into account the influence of foreign policy actors, especially the United States of America, on the strengthening of Iran's armed forces capabilities, especially with regard to the specific needs arising from the context of the Cold War in the 1950s. To understand the situation in which Iran found itself in the middle of the 20th century, it is also necessary to provide a brief outline of the development of the security and, in particular, intelligence apparatus in Iran in previous periods.
Práva: © Historický ústav AV ČR
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KBS)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
md_30_1_2022_fin_el_verze.pdf1,68 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/51532

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD