Název: Towards a health software supporting platform for wearable devices
Další názvy: Směrem k platformě podporující zdravotní software pro nositelná zařízení
Autoři: Otta, Maxmilián
Citace zdrojového dokumentu: OTTA, M. Towards a health software supporting platform for wearable devices. In Procedia Computer Science, Volume 210, 2022 : The 12th International Conference on Current and Future Trends of Information and Communication Technologies in Healthcare (ICTH-2022). neuvedeno: Elsevier, 2022. s. 112-115. ISBN: neuvedeno , ISSN: 1877-0509
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Elsevier
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
ConferenceObject
URI: 2-s2.0-85144824720
http://hdl.handle.net/11025/51684
ISSN: 1877-0509
Klíčová slova: IoT ve zdravotnictví;nositelná zařízení;SmartCGMS;FreeRTOS
Klíčová slova v dalším jazyce: healthcare IoT;wearable devices;SmartCGMS;FreeRTOS
Abstrakt: Počet široce dostupných nositelných zařízení, jako jsou chytré hodinky nebo fitness náramky, neustále roste, stejně jako jejich výkon a počet poskytovaných funkcí souvisejících se zdravím uživatele. To byl důvod pro naše rozhodnutí přenést SmartCGMS (Smart Continuous Glucose Monitoring and Controlling System) na nositelná zařízení, abychom umožnili jeho praktické nasazení ve zdravotnictví. V současné době je systém SmartCGMS schopen běžet na telefonech a tabletech Windows, macOS, Linux, RaspberryPi nebo Android. Co nám v současné době brání spouštět SmartCGMS na nositelném zařízení, je heterogenita zařízení a především nedostatek funkcí OS v reálném čase, které mají vývojáři k dispozici. To je přirozené, protože výrobci zařízení se snaží o nejlepší uživatelskou přivětivost, a tak úkoly na popředí dostávají nejvyšší prioritu, aby se odezva zařízení byla co nejrychlejší a potlačily se úlohy na pozadí pro minimální zatížení procesoru a vybíjení baterie. Ale provozování lékařského softwaru na nositelném zařízení vyžaduje téměř opak – úlohy pro čtení dat ze senzorů a zejména úlohy pro řízení dávkování léků, které běží na nositelném zařízení, vyžadují vysokou prioritu a minimální interferenci s ostatními běžícími úlohami. V tomto článku je představen počáteční návrh softwarového rámce ve vývoji, který nám poskytne funkce, které v současnosti postrádáme v dostupných operačních systémech nositelných zařízení: univerzální aplikace, která je schopna běžet na různých nositelných zařízeních s podporou pro úlohy s vysokou prioritou.
Abstrakt v dalším jazyce: The number of broadly available wearable devices like smart watches or fitness bands keeps growing, as well as their performance and number of provided features related to user’s health. This was the reason for our decision to bring the SmartCGMS (Smart Continuous Glucose Monitoring and Controlling System) to a wearable device, in order to foster its way to practical deployment in healthcare. Currently, the SmartCGMS system is able to run on Windows, macOS, Linux, RaspberryPi or Android phones and tablets. What is currently hindering us to run SmartCGMS on a wearable device is the heterogeneity of devices and primarily lack of real-time OS features available to developers. This is natural, because device vendors aim for best user experience and so foreground tasks get the highest priority in order to maximize device responsiveness and suppress background tasks for minimum CPU load and battery drain. But running medical software on a wearable device requires almost the opposite – tasks reading sensor data and especially tasks controlling drug dosage, that are running on the wearable, require high priority and minimum interference with other running tasks. In this article, we present an initial design of a software framework in development, that will provide us the features we are currently missing in available wearable devices operating systems: a common application image that is able to run on various wearable devices and support for high priority tasks.
Práva: © Elsevier
Vyskytuje se v kolekcích:Konferenční příspěvky / Conference Papers (KIV)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Otta M. 1-s2.0-S1877050922015836-main.pdf347,68 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/51684

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD