Název: Priority-based encoding of triangle mesh connectivity for a known geometry
Další názvy: Kódování konektivity trojúhelníkových sítí ze známé geometrie založené na prioritě
Autoři: Dvořák, Jan
Káčereková, Zuzana
Vaněček, Petr
Váša, Libor
Citace zdrojového dokumentu: DVOŘÁK, J. KÁČEREKOVÁ, Z. VANĚČEK, P. VÁŠA, L. Priority-based encoding of triangle mesh connectivity for a known geometry. Computer Graphics Forum, 2023, roč. 42, č. 1, s. 60-71. ISSN: 0167-7055
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Wiley
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85141375985
http://hdl.handle.net/11025/51870
ISSN: 0167-7055
Klíčová slova: komprese dat,;modelování geometrie;polygonální modelování
Klíčová slova v dalším jazyce: data compression;geometric modelling;polygonal modelling
Abstrakt: V určitých praktických situacích je potřeba přenosu či uložení konektivity trojúhelníkové sítě s danými pozicemi vrcholů v 3D známými na obou stranách přenosu (kódování/dekódování). Tato úloha je rozdílná od běžného kompresního scénáře trojúhelníkových sítí, kde konektivita a geometrie (pozice vrcholů) jsou zakódovány buďto dohromady, či v opačném pořadí (konektivita první), kde lze využít možnost reindexace vrcholů a trojúhelníků. Dříve navržené metody pro kódování konektivity se znalostí geometrie byly založené na běžném průchodu konektivitou sítě a predikovaly, který vrchol spojit s částí již zpracované sítě. V tomto článku jsme daný přístup vylepšili nahrazením předurčeného průchodu průchodem řízeným prioritní frontou zpracovávaných hran, ze které v každém kroku vybereme takovou, kde jsme si s predikcí nejjistější; tj. taková hrana, kde nejlepší kandidátní vrchol má největší výhodu oproti ostatním kandidátům v závislosti na pečlivě navržené metrice kvality kandidáta. Numerické experimenty ukazují, že tento přístup vede na výrazné snížení datového toku v porovnání s předchozími metodami.
Abstrakt v dalším jazyce: In certain practical situations, the connectivity of a triangle mesh needs to be transmitted or stored given a fixed set of 3D vertices that is known at both ends of the transaction (encoder/decoder). This task is different from a typical mesh compression scenario, in which the connectivity and geometry (vertex positions) are encoded either simultaneously or in reversed order (connectivity first), usually exploiting the freedom in vertex/triangle re-indexation. Previously proposed algorithms for encoding the connectivity for a known geometry were based on a canonical mesh traversal and predicting which vertex is to be connected to the part of the mesh that is already processed. In this paper, we take this scheme a step further by replacing the fixed traversal with a priority queue of open expansion gates, out of which in each step a gate is selected that has the most certain prediction, that is one in which there is a candidate vertex that exhibits the largest advantage in comparison with other possible candidates, according to a carefully designed quality metric. Numerical experiments demonstrate that this improvement leads to a substantial reduction in the required data rate in comparison with the state of the art.
Práva: Plný text je přístupný v rámci univerzity přihlášeným uživatelům.
© Eurographics - The European Association for Computer Graphics and John Wiley & Sons Ltd.
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KIV)
OBD



Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/51870

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD