Název: Vizualizace rovinnosti desek
Další názvy: Surface flatness visualization
Autoři: Moulis, Jan
Vedoucí práce/školitel: Lobaz, Petr
Datum vydání: 2012
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/5515
Klíčová slova: počítačová grafika;plocha;vizualizace;rovinnost;křivost;vrstevnice;výšková mapa;3D zobrazení
Klíčová slova v dalším jazyce: computer graphics;surface;visualization;flatness;curvature;countour line;height map;3D view
Abstrakt: Ve strojírenství se často setkáváme s potřebou vyrábět a opracovávat rovinné plochy různých velikostí. Ať se jedná o dlouhé roviny typu "pravítko", nebo roviny typu "deska". U všech těchto rovin je třeba zjistit jejich rovinnost. V současnosti se nejvíce používá měření pomocí citlivé elektronické vodováhy. Cílem této bakalářské práce je zjistit, jaké typy vizualizace je možné využít pro zobrazení nepravidelností rovinného povrchu. Tyto metody jsou dále konzultovány s uživateli a pro implementaci jsou vybrány pouze nejvhodnější z nich. Implementované metody jsou dále testovány na poskytnutých skutečných naměřených datech a na datech umělých. Program Libela, který je součástí této práce, byl vytvořen kvůli potřebě změnit stávající program Libela, který se stále využívá, ale již nedostačuje.
Abstrakt v dalším jazyce: In engineering we often need to create and machined planar surfaces of different size. For example long planar surface of type "ruler" or plane of type "board". For all of this types of surface, we need to find surface flatness. In these times the most used method for measurement flatness is by using sensitive electronic level. The goal of this thesis is to find out, which kind of visualization techniques can be used to display a planar surface irregularities. This methods are consultated with users and only the most useful of them are implemented. Implemented methods are tested on real measured and artificial datas. The program Libela, which is part of this thesis, was created because of need of new version of old program Libela, which still be used, but it is inadequate.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KIV)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
jmoulis_BPINI.pdfPlný text práce2,92 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
A09B0359Pposudek.pdfPosudek vedoucího práce289,73 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
A09B0359Pprubeh.pdfPrůběh obhajoby práce46,87 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/5515

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.