Title: Homoparentální rodičovství
Other Titles: From coming-out to homoparentality. The change of actors and their mediators
Authors: Kubínová, Šárka
Advisor: Kobes, Tomáš
Referee: Hrešanová, Ema
Issue Date: 2013
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/8888
Keywords: homoparentalita;coming out;gay;lesba;strategie;aktér;translace;mediátor;heterogenní síť
Keywords in different language: homoparentality;coming out;gay;lesbian;strategy;actor;translation;mediator;heterogeneous network
Abstract: Tato práce pojednává o procesu proměny homosexuálních jedinců, kteří postupují od procesu coming-out přes navazování partnerských vztahů až k homoparentalitě, v rámci tohoto procesu se aktivizují série heterogenních sítí, které vedou k proměně aktérů. Zkoumám, jak gayové a lesby rozumí homoparentalitě, jaké problémy v souvislosti s ní řeší, jaké strategie při výchově dětí volí. Provedený výzkum týkající se homoparentality byl orientován kvalitativně, kdy jako metoda sběru dat byla využita technika polostrukturovaného rozhovoru s předem připraveným topic guidem, na základě rozhovorů jsem odhalovala sítě mezi jednotlivými aktéry. Hlavním cílem této práce bylo zachytit, jak proces proměny ovlivňuje aktéry, jak transformuje jejich identitu a jak se tento proces podílí na proměně rodiny v kontextu strategií, které aktéři volí pro dosažení homoparentality. Také jsem chtěla zmapovat faktory, které nám poskytnou relevantní vysvětlení toho, jak gayové a lesby vnímají homoparentalitu, jaké problémy v kontextu homoparentality řeší, jaké strategie při výchově dětí volí. Rozkrývala jsem heterogenní sítě a sledovala jsem, jací mediátoři stojí za procesem přeměny. Analýzu jsem prováděla pomocí teoretického principu translace, který vychází z přístupu Actor-Network Theory.
Abstract in different language: This thesis deals with the process of the change of homosexual individuals who proceed from the process of coming-out, over establishing partnership relations to homoparentality. Within this process, a set of heterogenous networks is activated resulting in a change in the actors. I have studied how gays and lesbians understand the homoparentality, what problems concerning it they deal with, what strategies they choose while parenting. The submitted research concerning homoparentality was quality-orientated, using the technique of a half-structured interview with a prepared topic guide as the method of data collection. The main aim of this paper was to describe the way in which the process of change affects the actors, how it transforms their identity and how this process participates in the change of the family in the context of strategies chosen by the actors to reach homoparentality. I have revealed heterogenous networks and examined what mediators are behind the process of the change. The analysis has been carried out via the theoretical translation principle which is based on the Actor-Network Theory.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Diplomové práce / Theses (KSS)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kubinova_DP_2013.pdfPlný text práce770,29 kBAdobe PDFView/Open
Kubinova-vedouci.docPosudek vedoucího práce34,5 kBMicrosoft WordView/Open
Kubinova_dipl_oponentsky posudek 2013.docxPosudek oponenta práce27,72 kBMicrosoft Word XMLView/Open
Kubinova.JPGPrůběh obhajoby práce217,04 kBJPEGThumbnail
View/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/8888

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.