Název: Etické aspekty péče o seniory
Další názvy: Ethical aspects of senior care
Autoři: Valenzová, Pavlína
Vedoucí práce/školitel: Mašínová Andrea, Ing. MBA
Oponent: Pavlíková Lada, MUDr. Ph.D.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/25079
Klíčová slova: etika rodina - kvalita života seniorů stáří komunikace - sociální péče - zdravotní péče
Klíčová slova v dalším jazyce: ethics family - senior citizens´ life quality - old age communication - social care - health care
Abstrakt: Předkládaná bakalářská práce se zabývá etickými aspekty péče o seniory. Je to téma nejen aktuální a důležité, ale navíc přináší stále nové pohledy a podněty. Stejně jako se vyvíjí společnost změny ekonomické, politické, právní, mění se i možnosti v péči o seniory. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí. V první části jsou řešena teoretická východiska k danému tématu, např. problematika seniorského věku obecně, zákon o sociálních službách ČR, současná vládní politika směrem k seniorům apod. Druhá část práce je věnována empirickému šetření v Denním stacionáři pro seniory Fakultní nemocnice Plzeň. Výzkumu se zúčastnilo sedm klientů tohoto zařízení. Šetření probíhalo formou polostrukturovaného rozhovoru. Takto získaná data byla dále zapisována, tříděna a analyzována. Bakalářská práce vyústila do závěru, že v současné době je tento typ péče (pobyt v denním stacionáři pro seniory) po stránce etické optimální, jak pro samotné seniory, tak jejich blízké příbuzné.
Abstrakt v dalším jazyce: The presented bachelor thesis deals with ethical aspects of care for senior citizens. This topic is not only topical and important but in addition, it continually offers new perspectives and ideas. The possibilities of care for senior citizens change together with the society development in economical, political and legal areas. The bachelor thesis is divided into two parts. The first part deals with the theoretical background of the topic given, e.g. the issue of senior age in general, Social Service Law in the Czech Republic, current government´s policy towards seniors etc. The second part is devoted to the empirical study in the Day Care Centre for Elderly in the University Hospital Pilsen. Seven clients of the centre participated in this research. The survey was conducted in the form of semi-structured interview. The acquired data were registered, classified and analyzed. The bachelor thesis resulted in the conclusion that at present, this type of care (stay in the Day Care Centre for Elderly) is ethically optimal, both for the elderly and their close relatives.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KOS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace-Valenzova Pavlina.pdfPlný text práce1,92 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Valenzova_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce965,52 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Valenzova_oponent.pdfPosudek oponenta práce1,44 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Valenzova_obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce500,03 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/25079

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.