Název: Světlo / stín
Další názvy: light / shadow
Autoři: Syřišťová, Veronika
Vedoucí práce/školitel: Vogel Petr, Doc. M.A.
Oponent: Řezáčová Kateřina, MgA.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/27524
Klíčová slova: světlo;stín;šperk;náhrdelník;objekt;černá;bílá;světelné znečištění;3d tisk;ostrost;oblost;kontrast
Klíčová slova v dalším jazyce: light;shadow;jewel;necklace;object;black;white;light pollution;3d print;sharpness;oblong;contrast
Abstrakt: Jako téma bakalářské práce jsem si vybrala Světlo / Stín. Snažila jsem se vyjádřit svůj vztah ke tmě. Tmu totiž z jedné strany postrádám a z druhé strany se jí bojím. Pracovala jsem v 3D programu, kde jsem modelovala tvary vycházející z bioluminescentních hub. Práce se skládá ze dvou částí. První část tvoří bílé objekty, které jsou určeny mimo město. Tedy do míst, kde je krajina oproštěna od světelného smogu. Bílé objekty jsou oblé, aby byly ve tmě co nejpříjemnější na dotek. Jejich výhodou je, že po nasvícení vyzařují ve tmě zelenou barvu. Díky jejich zaoblenosti a schopnosti zářit zahánějí nepříjemné pocity ze tmy. Černé objekty jsou určeny do města, kde je značná míra světelného znečištění. Objekty mají černou matnou barvu pro co největší pocit navození tmavé noční oblohy. V každém z tvarů je také malý průhled, který naznačuje záři hvězd, jelikož ani noc není úplně tmavá. Výsledné tvary jsou tvořeny ze dvou dokonale zrcadlených půlek, přičemž spoj tvoří ostrou hranu. Díky všem těmto vlastnostem tvoří ideální protipól k bílé sadě. Výsledné objekty jsou zhotoveny na 3D tiskárně z PLA filamentu. Obroušené pomocí smirkového papíru, zatmelené a následně nabarvené na požadovanou barvu. Celá kolekce je záznamem mých pocitů ze tmy. Objekty slouží jako jakési talismany na cesty. Skládá se ze tří kusů náhrdelníků a čtyř kusů hmatek.
Abstrakt v dalším jazyce: As a bachelor thesis I chose Light / Shadow. I tried to express my relationship to the darkness. One side I miss the darkness and on the other side, I am afraid of it. I created my work in a 3D program, where I modeled shapes that are based on shapes of bioluminescent fungi. The work consists of two parts. The first part are white objects, as a light, when you are outside a city, to places where the landscape is free of city light. The white objects are round to be as pleasant to the touch as possible. Their advantage is that they emit green light in the dark. Thanks to their roundness and the ability to shine they drive away unpleasant feeling when you are in darkness. Black objects are meant for a city with a high degree of light pollution. Objects have a black matt color to achieve best feeling from the dark night sky. In each of these shapes there is also a small hole, which indicates the glow of the stars, because even the night is not completely dark. The resulting shapes are made up from two perfectly mirrored halves, together they are forming a sharp edge. Thanks to all these features, it is the ideal counterpart to the white set. The resulting objects are made of PLA filament on a 3D printer. They are brushed with emery paper, coated and then painted to the desired color. The whole collection is a record of my feelings in the dark. Objects serve as some sort of talisman for traveling. It consists of three necklaces and four objects.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KDE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace.pdfPlný text práce1,58 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Syristova_v.pdfPosudek vedoucího práce623,02 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Syristova_o.pdfPosudek oponenta práce488,37 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Syristova.pdfPrůběh obhajoby práce354,63 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/27524

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.