Název: Pracovněprávní vztahy v advokacii
Autoři: Adamíčková, Barbora
Vedoucí práce/školitel: Dittrich Michal, Mgr. Ph.D.
Oponent: Lindová Jana, JUDr. et PaedDr. Ph.D.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/41370
Klíčová slova: advokacie;advokát;pracovněprávní vztah;výkon advokacie;zaměstnavatel;zaměstnanec;koncipient
Klíčová slova v dalším jazyce: advocacy;advocate;labour-law relation;perfomance of justice;employer;employee;trainee solicitor
Abstrakt: Cílem této práce bylo dostatečně rozklíčovat pracovněprávní vztah v prostředí poskytování právních služeb. Jasně jsem specifikovala oblasti, kde se vzájemně jak postavení advokáta, tak pracovněprávní vztah ovlivňují a prolínají. Vyznačila jsem vzájemné limity a omezení, které si tyto dva pojmy stanovují. Rozhodně nebylo od věci zmínit ani vývoj advokacie jako takové, zrovna jako základní pojmy, které advokacii charakterizují. K tomu nám také slouží první dvě kapitoly této diplomové práce, ve které jsem podrobně rozpracovala dle mého názoru základ, který potřebujeme vědět k pochopení, jak vlastně taková advokacie funguje a co to obnáší být advokátem. Jako další základní pojem jsem brala pracovněprávní vztah. Jakmile byly všechny potřebné základní pojmy vymezeny, následně jsem se věnovala pracovněprávnímu vztahu v advokacii a jeho srovnání s ostatními způsoby výkonu advokacie. Advokacie a pracovněprávní vztah jsou vzájemně ovlivňovány zákony z těchto oblastí. Advokacie i od zaměstnaného advokáta nadále vyžaduje základní principy pro výkon advokacie, pracovněprávní vztah naopak poskytuje určitá práva a povinnosti jak zaměstnavateli, tak zaměstnanci. Nebylo od věci zmínit i vztah advokáta a klienta vzhledem k tomu, že je tím základem výkonu advokacie, který pracovněprávní vztah ovlivňuje. Opět jsem tedy vytyčila pouze ty skutečnosti, které tento vztah ovlivňují a jakým způsobem. Jako poslední jsem zvolila další pracovněprávní vztahy v advokacii, neboť advokát není jediný, kdo může poskytovat právní služby případně při jejich poskytování pomáhat. Jako důležitou část advokátní komunity jsem zmínila advokátní koncipienty, kteří fungují právě na základě pracovního vztahu a kdy je tento vztah omezen na základě jejich přípravy k výkonu advokacie v plném rozsahu. Dle vlastních zkušeností jsem pak ještě krátce zmínila asistenty advokáta, kterými jsou z převážné většiny studenti právnických fakult. Myslím si, že není od věci je zmínit, neboť i oni fungují na základě pracovněprávního vztahu.
Abstrakt v dalším jazyce: I chose 'Labour-law relations in advocacy' as a theme of my diploma thesis. I decided on this theme because of my work. I am part-timer at advocacy as an assistant of an advocate. Because of that, I am interested in this profession; I want to work in this field in the future. I started by describing the history of advocacy because I am taking history as an essential part of knowledge. History is part of us, as such a part of this theme. I described the formation of advocacy and its development through centuries. We can see that advocacy was dependent on historical eras, and so these eras influence its development. The second part of this diploma is about advocacy itself. I described who is an advocate, what is an advocacy and the leading institutions which are needed for self-government of advocacy. The third part is about labour-law relations. Same as the previous part, I described underlying themes, which are needed to understand the whole issue as a whole. As I explained the most needed, I started to compare the dissimilarities of labour law relations in advocacy with different ways of performances of advocacy. Moreover, I described how advocacy and labour law relations influence each other. As the fourth part, I chose relations between advocate and his clients, because it's the significant relation, which influences labour-law relationships. I described the main things which affect labour-law relations. The final part is about other labour-law relations in advocacy such as trainee solicitor or assistants of the advocate. They are a significant part of advocacy as well, so it is important to mention them.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KPP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Pracovnepravni vztahy v advokacii, Adamickova, Plzen 2020.pdfPlný text práce886,83 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Adamickova-2.pdfPosudek oponenta práce309,99 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Adamickova-1.pdfPosudek vedoucího práce82,04 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Adamickova Barbora.pdfPrůběh obhajoby práce283,97 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/41370

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.