Název: Domácí vězení jako alternativní trest
Další názvy: House arrest as an alternative punishment
Autoři: Zach, Lukáš
Vedoucí práce/školitel: Tomeš Milan, JUDr.
Oponent: Vavera František, Doc. JUDr. Ph.D., LL.M.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/52186
Klíčová slova: domácí vězení;elektronický monitorovací systém;trestní právo;§ 60 trestního zákoníku;alternativní tresty
Klíčová slova v dalším jazyce: house arrest;electronic monitoring system;criminal law;section 60 of the criminal code;alternative sentences
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá domácím vězením, které je součástí alternativních trestů. Úvodní dvě kapitoly se věnují obecným tématům trestání, jako je pojem a účel trestu, restorativní justici a problémy spojenými s nepodmíněným trestem odnětí svobody. V dokumentu je zevrubně popsána právní úprava trestu domácího vězení. Poté je zde rozebrána úloha Probační a mediační služby ČR při ukládání tohoto trestu. Charakteristické pro tento trest je, že je obvykle kontrolován pomocí elektronického monitorovacího systém. Toto téma je rozebráno v kapitole páté. Poslední kapitola se zabývá zhodnocením výhod a nevýhod trestu domácího vězení. V závěru této kapitoly je analyzován dotazník, který byl adresován zaměstnancům Probační a mediační služby ČR. Cílem diplomové práce je přinést komplexní a hodnotný náhled na téma domácího vězení v České republice. Vedlejším cílem je představení výhod a nevýhod tohoto trestu a také problematiky elektronického monitorovacího systému.
Abstrakt v dalším jazyce: This diploma thesis deals with house arrest, which is a part of alternative punishments. The two introductory chapters deal with general topics of punishment, such as the concept and purpose of punishment, restorative justice, and problems associated with unconditional imprisonment. The law on house arrest sentencing is discussed in detail in this document. It then discusses the role of the Probation and Mediation Service of the Czech Republic in imposing this sentence. A characteristic feature of this punishment is that it is usually controlled by an electronic monitoring system. This topic is discussed in chapter five. The last chapter deals with an assessment of the advantages and disadvantages of house arrest. At the end of this chapter, a questionnaire addressed to the staff of the Probation and Mediation Service of the Czech Republic is analysed. The aim of the thesis is to provide a comprehensive and valuable insight into the topic of house arrest in the Czech Republic. A secondary aim is to present the advantages and disadvantages of this punishment and also the issue of the electronic monitoring system.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KTR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Domaci vezeni jako alternativni trest - Lukas Zach.pdfPlný text práce1,51 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
op.p. Zach.pdfPosudek oponenta práce442,26 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ved.p. Zach.pdfPosudek vedoucího práce338,35 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
pr.o. Zach.pdfPrůběh obhajoby práce271,66 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/52186

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.