Název: Laboratoř - Mám pár nezodpovězených otázek. Projekt je výzkumem napříč obory, vztahy a systémy. Předpokládá se využití aktuálních technologických možností, například animace, 3D, After Effects, audio a video projekce. Výstupem je objekt, multimediální instalace.
Další názvy: Laboratory - Construction set Complector
Autoři: Malák, Lukáš
Vedoucí práce/školitel: Dopitová, Milena
Oponent: Uhnák, Tomáš
Datum vydání: 2013
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/9647
Klíčová slova: instalace;design;produkt;objekt;návod;hra;stavebnice;funkce;tvar;konstrukce;dekonstrukce;idea
Klíčová slova v dalším jazyce: instalation;design;product;object;instructable;game;building blocks;function;shape;construction;deconstruction;idea
Abstrakt: V projektu bádám nad konstrukčními možnostmi šatních ramínek, zázemím stavebnic a konstrukčních souprav. Vymyslel jsem jak z šatních ramínek stavět komplikované závěsné struktury a tak jsem se rozhodl z ramínek vytvořit konstrukční set-polytechnickou stavebnici. Abych upozornil na možnost znovu ožívání obvyklých objektů, které jsou snadno dostupné. Protože, to co má člověk často před očima nevidí. Výstupem práce je vynález konstrukčního setu - stavebnice z šatních ramínek s názvem Complector. Obal na součástky stavebnice, který prošel specifickou úpravou. Krabice využívá originální zavírání na suchý zip. Technologie suchého zipu dovoluje pevné uzavření jako při užití izolační lepenky, kterou vzhledem také napodobuje, a zároveň dovoluje časté otevírání a zavírání bez poškození obalu. Jednoduchý návod jak začít konstruovat z ramínek a dostatečné množství ramínek na zkonstruování staveb několika děl z návodu. V instalaci má divák možnost si stavebnici vyzkoušet a začít konstruovat podle přiloženého návodu, nebo začít experimentovat a pustit se do konstrukce vlastní představy. Pokud se podaří tento produkt alespoň trochu zpopularizovat, mohl by být další kapkou do moře podpory pro počiny jako je recyklace, kutilství, DIY kultura, life-hacking a podobné.
Abstrakt v dalším jazyce: In my project I am trying to find new way of use and design capabilities of coat hangers. I am also describing background of building kits, construction kits and kit-of-parts-toys. I came up a way how to construct and build complex hanging structures. So I decided to create a construction kit also known as polytechnic kit. To point out the possibilities of recreating usual objects, those are already available and affordable. Because, what one has often in front of eyes, often cannot see. Outcome of this work is the invention of construction kit - building blocks made of coat hangers called Complector (from Latin: embrace or hug, encircle, include or involve, seize or grasp). Case for the parts of kit has undergone specific treatment. The box uses original tear release fastening closure. Using of this technology allows the strong enclosure. Also it mimics the appearance of insulation stick tape (duck tape) and at the same time allows frequent opening and closing without damaging the package. A simple instruction on how to begin to construct is included and it is sufficient to start buildings of several works from instructions. In the installation, the viewer have a chance to try out the kit and begin to construct according to the instructions, or try to experiment and get into design his/her own ideas. If this kit will become popular a little, it could be another drop in the sea of support for great ideas such as recycling, home-brew work, DIY culture, life-hacking and the like.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (UUD)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP Complector - Lukas Malak.pdfPlný text práce4,02 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Malak.pdfPosudek vedoucího práce192,73 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Malak.pdf(1).pdfPosudek oponenta práce590,26 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Malak.pdf(2).pdfPrůběh obhajoby práce107,24 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/9647

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.