Název: Pětiosé broušení v CAD/CAM systému Cimatron
Autoři: Jandečka, Karel
Citace zdrojového dokumentu: Strojírenská technologie Plzeň 2011: sborník abstraktů: IV. ročník mezinárodní konference konané ve dnech 25.- 26.1.2011 v Plzni. Vyd. 1. Plzeň: ZČU v Plzni, 2011, s. 1-8. ISBN 978-80-7043-934-0.
Datum vydání: 2011
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta strojní. Katedra technologie obrábění
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: http://hdl.handle.net/11025/16370
ISBN: 978-80-7043-934-0
Klíčová slova: broušení;tvarové plochy;CAD/CAM systém Cimatron;technologický modul;postprocesor;NC program
Klíčová slova v dalším jazyce: grinding;shaped surface;CAD/CAM system Cimatron;technological module;postprocesor;NC program
Abstrakt: Použití moderní NC technologie v průmyslové praxi je v současné době velice rozšířené. Nasazení a rozvoj použití NC technologií je podmíněno použitím výkonných řezných nástrojů. Vzhledem k nárokům na řezné rychlosti a metody obrábění je nutné tyto nástroje vyrábět a ostřit velmi kvalitně (to pak významně ovlivní užitné vlastnosti těchto nástrojů). Důležitou roli u nástrojů hraje jak trvanlivost břitu, přesnost tvaru, jakost funkčních ploch, tak i použitá výrobní technologie. Tato technologie vystupuje do popředí zejména při výrobě a ostření výkonných a tvarově složitých nástrojů. To vyžaduje kromě jiného nasazení kvalitních a výkonných nástrojařských brusek s CNC řízením, které umožňují provádět jak kompletní výrobu nových nástrojů, tak přeostřování nástrojů otupených. Realizace speciálních způsobů ostření vyžaduje tvorbu NC programů ve speciálních softwarech nebo použití CAD/CAM systémů. Zpracování NC programu v CAD/CAM systému vyžaduje použití postprocesoru vytvořeného pro konkrétní stroj a řídící systém. Následující článek popisuje tvorbu a verifikaci NC technologie (broušení šroubovice šroubovitého vrtáku) a tvorbu NC programu pomocí postprocesoru. Předkládané řešení navazuje na výsledky vyřešené v grantu 101/07/0751.
Práva: © University of West Bohemia
Vyskytuje se v kolekcích:Strojírenská technologie - Plzeň 2011 sborník příspěvků
Strojírenská technologie - Plzeň 2011 sborník příspěvků

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Jandecka.pdfPlný text693,28 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/16370

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.