Název: Management kvality
Další názvy: Quality Management
Autoři: Jarý, Čestmír
Citace zdrojového dokumentu: JARÝ, Č. Management kvality. In Quaere. Hradec Králové: Magnanimitas, 2019. s. 124-133. ISBN 978-80-87952-30-6.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Magnanimitas
Typ dokumentu: postprint
postprint
URI: http://hdl.handle.net/11025/36065
ISBN: 978-80-87952-30-6
Klíčová slova: projekt, kvalita, řízení kvality, TQM, norma ISO, nástroje kontroly kvality, náklady kvality, přínosy kvality
Klíčová slova v dalším jazyce: project, quality, quality management, TQM, ISO standard, quality control tools, quality costs, quality benefits
Abstrakt: Příspěvek se zabývá jedním z problémů projektového procesu a to je management kvality. Manager musí řešit problém tvorby unikátního produktu, ale zároveň nezbytnou součástí tohoto procesu je plnění parametrů, které vyžaduje zákazník a pak jsou nazývány kvalitou. Parametry však nemusí určovat jen zákazník, ale externě do toho procesu vstupuje např. stát s ekologickými a bezpečnostními normami. V úvodu je nutné nadefinovat základní pojmy, následuje řešení problematiky samotného pojetí řízení kvality jako problému symbiosy kvality produktu a kvality procesu. Realita vyvolala vznik několika standardů fungování procesů. Tři základní jsou popsány. Nezbytná je i kontrola pomocí sofistikovaných metod. Ekonom musí vždy porovnat přínosy a náklady, které přináší snaha o změnu kvality. V závěru je snaha o hodnocení kvalitativních změn procesu.
Abstrakt v dalším jazyce: The paper deals with one of the problems of the project process and it is quality management. The manager has to solve the problem of creating a unique product, but at the same time the essential part of this process is the fulfillment of the parameters required by the customer and then called quality. However, the parameters need not only be determined by the customer, but externally, for example, the state with environmental and safety standards enters the process. In the introduction it is necessary to define basic concepts, followed by solving the issue of quality management itself as a problem of product quality symbiosis and process quality. The reality has triggered several standards of process functioning. Three basic are described. It is also necessary to check using sophisticated methods. The economist must always compare the benefits and costs of trying to change quality. In conclusion, there is an effort to evaluate the qualitative changes in the process.
Práva: © Magnanimitas
Vyskytuje se v kolekcích:Postprinty / Postprints (KEM)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
3043 Jarý.pdf536,75 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/36065

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD