Název: Potential health hazards of additive manufacturing
Další názvy: Potenciální zdravotní rizika v aditivní výrobě
Autoři: Nozar, Martin
Pokorná, Václava
Zetková, Ivana
Citace zdrojového dokumentu: NOZAR, M., POKORNÁ, V., ZETKOVÁ, I. Potential health hazards of additive manufacturing. In: Proceedings of the 30th International DAAAM Symposium "Intelligent Manufacturing & Automation". Vídeň, Rakousko: DAAAM International Vienna, 2019. s. 654-662. ISBN 978-3-902734-22-8 , ISSN 1726-9679.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: DAAAM International Vienna
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: 2-s2.0-85077897959
http://hdl.handle.net/11025/36416
ISBN: 978-3-902734-22-8
ISSN: 1726-9679
Klíčová slova: Aditivní výroba;3D tiskárna;kovový prášek;zdravotní rizika;ochranné pomůcky
Klíčová slova v dalším jazyce: Additive manufacturing;AM machine;metal powder;health hazards;protective equipment
Abstrakt: V posledních letech se podařilo aditivní výrobě úspěšně proniknout nejen do průmyslových podniků, ale rovněž do řady domácností. 3D tiskárny se staly cenově dostupnými a na trhu se objevily v řadě provedení využívajících nejrůznější principy a materiály. Nicméně tato pokročilá technologie s sebou přináší nejen jedinečný výrobní potenciál, ale rovněž i řadu možných zdravotních rizik nejen pro své uživatele, ale i pro jejich okolí a též životní prostředí. Tato rizika bohužel mohou být navíc často zcela neočekávaná a mohou svádět ke svému podcenění nebo dokonce zanedbání. Cílem tohoto článku je proto zmapovat dostupné aditivní technologie, poukázat na s nimi související rizika a jejich možné následky a navrhnout možné způsoby, jak se těmto rizikům vyhnout nebo jak je alespoň v maximální možné míře minimalizovat. Tento článek se zaměřuje především procesy aditivní výroby z kovových materiálů, se kterými jsou spojena největší rizika co do jejich počtu, tak povahy.
Abstrakt v dalším jazyce: In recent years, additive manufacturing has begun to penetrate not only into a number of industrial enterprises, but also into households. 3D printers are becoming more affordable and appear on the market in a variety of designs that use a variety of principles and feedstock materials. However, this advanced technology brings not only a unique manufacturing potential but also a number of hazards for its users as well as for their surroundings and the environment. Unfortunately, these hazards are often unsuspected and can easily be underestimated or neglected. The aim of this article is therefore to map available additive technologies, to point out the hazards involved and their possible consequences and to suggest possible ways of avoiding or mitigating these hazards as much as possible. The article describes processes connected with the greatest hazards in metal additive manufacturing, which is the most dangerous in terms of the number and nature of the hazards involved.
Práva: © DAAAM
Vyskytuje se v kolekcích:Konferenční příspěvky / Conference Papers (RTI)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
DAAAM2019-Nozar Pokorná Zetková_publik.pdf1,25 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/36416

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD