Název: Rheology Behaviour and Mechanical properties of Poly(vinyl alcohol) Membranes Modified with Nanodiamonds
Další názvy: Reologické chování a mechanické vlastnosti poly(vinyl alkohol) membrán modifikovaných pomocí nanodiamantů
Autoři: Remiš, Tomáš
Kadlec, Jaroslav
Kovářík, Tomáš
Citace zdrojového dokumentu: REMIŠ, T., KADLEC, J., KOVÁŘÍK, T. Rheology Behaviour and Mechanical properties of Poly(vinyl alcohol) Membranes Modified with Nanodiamonds. In: 4th International Conference on Rheology and Modeling of Materials. Bristol: Institute of Physics Publishing, 2020. ISSN 1742-6588.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Institute of Physics Publishing
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: 2-s2.0-85086829845
http://hdl.handle.net/11025/41915
ISSN: 1742-6588
Klíčová slova: nanodiamanty;nanokompozity;membrána;poly(vinyl alkohol)
Klíčová slova v dalším jazyce: nanodiamonds;nanocomposite;membrane;poly(vinyl alcohol)
Abstrakt: Poly(vinylalkohol) (PVA) membrány/hydrogely našly pro své jedinečné vlastnosti, jako je biokompatibilita, elasticita a schopnost absorbovat veliké množství vody, široké uplatnění v oblasti biomedicíny a farmacie. Stejně tak uhlíkové nanomateriály prokázaly nebývalý potenciál v řadě aplikací v regenerativní medicíně. Nanodiamondy (ND) jsou jedinečnou třídou uhlíkových nanočástic, které vzešly do popředí díky své biokompatibilitě, vysoce funkčnímu povrchu a unikátním fyzickým, chemickým a optickým vlastnostem. Nové nanokompozitní membrány na bázi PVA a ND byly připraveny metodou lití z roztoku, aby bylo dosaženo rovnoměrné distribuce ND v PVA matrici. Výsledné nanokompozity mají vynikající vlastnosti odvozené od ND a PVA. Mechanické vlastnosti membrán se výrazně zlepšily s nárůstem ND, což naznačuje silnou chemickou interakci mezi ND a PVA. SEM prokázala rovnoměrnou distribuci ND v PVA membráně. Z výsledků práce se dá předpokládat, že ND jsou vhodným nanoplnivem pro PVA membrány. Tato práce zkoumá vlastnosti PVA membrán vyztužených ND a jejich potenciální použití v biomedicínských aplikacích.
Abstrakt v dalším jazyce: Poly (vinyl alcohol) (PVA) membranes have found wide application in biomedicine and pharmacy for their unique properties such as biocompatibility, elasticity and the ability to absorb large amounts of water. Also carbon nanomaterials have shown great potential in a number of applications in regenerative medicine. Nanodiamonds (ND) are a unique class of carbon nanoparticles that have become known thanks to their biocompatibility, highly functionalsurface and unique physical, chemical and optical properties. Nanocomposite membranes based on PVA and ND were prepared by a solution casting method to achieve an even distribution of ND in the PVA matrix. The resulting nanocomposites have excellent properties derived from ND and PVA. The mechanical properties of the membranes improved significantly with an increase in ND, suggesting a strong chemical interaction between ND and PVA. The SEM showed a uniform distribution of ND in the PVA membrane. From the results of the work we assume that ND are a suitable nano-filler for PVA membranes. This work examines the properties of ND-reinforced PVA membranes and their potential use in biomedical applications.
Práva: © Institute of Physics Publishing
Vyskytuje se v kolekcích:Konferenční příspěvky / Conference papers
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Remiš_2020_J._Phys. _Conf._Ser._1527_012014.pdf1,5 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/41915

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD