Název: Vztahy mezi variabiltou a svalovou únavou v prototypových pohybech
Další názvy: The Ralations between Variability and Muscle Fatigue in Prototype Movements
Autoři: Vlčková, Iva
Krobot, Alois
Citace zdrojového dokumentu: VLČKOVÁ, I. KROBOT, A. Vztahy mezi variabiltou a svalovou únavou v prototypových pohybech. Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2019, roč. 26, č. 2, s. 68-73. ISSN 1211-2658.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Czech Medical Association J.E. Purkyne
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85068614033
http://hdl.handle.net/11025/43004
ISSN: 1211-2658
Klíčová slova: centrální únava;kognitivní úkol;směřovaná pozornost;dřep Wall Sit
Klíčová slova v dalším jazyce: central fatigue;cognitive task;attentional focus effect;squat Wall Sit
Abstrakt: Svalová únava je mnohostranný jev zahrnující periferní, centrální a také kognitivní faktory. V centrální úrovni dochází k rozvratu neurotransmiterové regulace, a tak proces motorického učení může výrazně prospět k opětovnému vyrovnání zatíženého systému. Díky zajištění variabilního projevu, umožňujeme motorickým vzorům se účinně přizpůsobit na specifické požadavky vnějšího a vnitřního prostředí, aniž by se změnil požadovaný cíl či záměr pohybu. Během našeho experimentu se snažíme objektivně zhodnotit vliv kognitivních funkcí na progresi či regresi svalové únavy. Z množství prototypových pohybů byla pro testování vybrána vysoce náročná pozice – statický dřep Wall Sit. Ten nás informuje o svalové zdatnosti v závislosti na čase a zároveň přináší poznatky o variabilitě zapojení svalových skupin dolních končetin během nástupu svalové únavy. Na základě tohoto dogmata vztahu mezi variabilitou a svalovou únavou potvrzujeme rozdíl na hladině statistické významnosti (p < 0,05), kdy došlo ke zlepšení výkonu z pohledu času za vlivu kognitivní zátěže. Výsledky experimentu tak potvrzují významný a zároveň pozitivní vliv externího zaměření pozornosti, kdy jsme potvrdili oddálení projevu svalové únavy.
Abstrakt v dalším jazyce: Muscle fatigue represents wide-ranging phenomenon involving peripheral, central and also cognitive factors. At the central level, it leads to a collapse of neurotransmitter regulation and so the motor learning process can become significantly beneficial for restoration of the system under pressure. Because of ensuring variable behaviour, we enable the motor patterns to adapt effectively to specific requirements of an external and internal environment, without changing the objective or intention of the movement. In our experiment we try to evaluate objectively the impact of cognitive functions on progression and regression of muscle fatigue. To evaluate this issue adequately, a physically demanding posture – a squat Wall Sit, has been chosen from a range of prototype movements. Wall Sit provides information about muscle capability depending on time and also offers findings about variability of the engagement of lower limbs muscle group during the beginning of muscle fatigue. On the basis of the relation dogma between variability and muscle fatigue, we confirm the difference at the level of statistical significance (p < 0,05), when regarding the time during influence of cognitive load, the performance improved. The results of the experiment confirm a significant and at the same time positive impact of an external focus of attention, when we confirmed delay in the beginning of muscle fatigue.
Práva: Plný text je přístupný v rámci univerzity přihlášeným uživatelům.
© Czech Medical Association J.E. Purkyne
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KFE)
OBD



Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43004

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD