Název: Piktogramová pomůcka jako řešení jazykové bariéry v rámci přeshraniční spolupráce ZZS
Další názvy: A pictogram tool as a language barrier solution in cross-border emergency medical service cooperation
Autoři: Oliberius, Jakub
Kunášek, Petr
Pfefferová, Eva
Reichertová, Stanislava
Kordík, Jan
Bolek, Lukáš
Štich, Lukáš
Váně, Josef
Citace zdrojového dokumentu: OLIBERIUS, J. KUNÁŠEK, P. PFEFFEROVÁ, E. REICHERTOVÁ, S. KORDÍK, J. BOLEK, L. ŠTICH, L. VÁNĚ, J. Piktogramová pomůcka jako řešení jazykové bariéry v rámci přeshraniční spolupráce ZZS. Urgentní medicína, 2019, roč. 22, č. 3, s. 20-25. ISSN 1212-1924.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: MEDIPRAX
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/43006
ISSN: 1212-1924
Klíčová slova: komunikace;jazyková bariéra;piktogramy;příhraniční oblast;přednemocniční neodkladná péče
Klíčová slova v dalším jazyce: communication;language barrier;pictograms;border area;prehospital medical care
Abstrakt: Tento příspěvek se zabývá problematikou jazykové bariéry a možnostem jejího překonání. Téma komunikace mezi pracovníky zdravotnických záchranných služeb bývá v současnosti podceňované. Většina autorů se zabývá komunikací zdravotnických pracovníků s pacienty, ale neřeší již, jak se získanými informacemi správně naložit a jak je správně předat dál. Přitom u pracovníků zdravotnických záchranných služeb je právě komunikace mezi dvěma zdravotníky nesmírně důležitá. O tom, že je dané téma aktuální nás přesvědčila mimo jiné existence projektu, který se problematikou přeshraniční spolupráce zabývá: „Koncept koordinace a realizace přeshraniční spolupráce zdravotnických záchranných služeb“ (dále Projekt č. 30), se kterým jsme spolupracovali na této práci. Tento projekt se zabývá problematikou příhraniční spolupráce zdravotnických záchranných služeb České republiky a Spolkové republiky Německo. Problémem, podle našich poznatků je, že neexistuje vhodná pomůcka, která by pomohla překonat jazykovou bariéru při komunikaci zdravotníků v česko-německém pohraničí. Tento problém jsme se rozhodli překonat vytvořením komunikační pomůcky. Pro maximální využitelnost v přednemocniční neodkladné péči jsme se rozhodli pomůcku vytvořit pomocí kombinace piktogramů a překladů.
Abstrakt v dalším jazyce: This article deals with the language barrier issue related to ambulance service and options to overcome it. Nowadays the topic of communication among paramedics is being usually underestimated by most. Most authors focus only on communication between an individual paramedic and his/her patient not following how is the given medical information processed further. However, communication between two medical staff is crucial. The existence of the project: "The concept of coordination and realization of cross-border cooperation among emergency medical service workers" (further referred to as Project no. 30), which deals with cross-border cooperation issues between emergency medical services of the Czech Republic and Germany, convinced us amongst others projects about the importance of this matter. For the practical part of this paper, we were able to establish cooperation with the above project. According to our findings, the problem is nonexistence of a suitable tool, that would help to overcome the language barrier in the interaction of medical workers at the Czech-German border. Therefore, we have decided to create such a tool. For maximum utilisation of this tool in pre-hospital emergency care, we applied a combination of pictograms and translations.
Práva: Plný text je přístupný v rámci univerzity přihlášeným uživatelům.
© MEDIPRAX
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KAZ)
OBD



Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43006

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD