Název: Radiační havárie jaderné elektrárny v České republice
Autoři: Knödlová, Lucie
Citace zdrojového dokumentu: VOSTRÁ, Zuzana ed. Nestandardní bezpečnostní situace ve státě – ústavní, evropský a mezinárodní pohled 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2021, s. 231-252.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: conferenceObject
konferenční příspěvek
URI: http://hdl.handle.net/11025/45503
ISBN: 978-80-261-0922-8
978-80-261-0921-1 (brožovaná vazba)
Klíčová slova: jaderná elektrárna;radiační havárie;mimořádná radiační událost;odezva na mimořádnou radiační událost;havarijní plánování
Klíčová slova v dalším jazyce: nuclear power plant;nuclear accident;radiation emergency;response to a radiation emergency;emergency planning
Abstrakt: Tato práce pojednává o řešení mimořádné bezpečnostní situace, která je představována jadernou havárií atomové elektrárny Temelín. Práce se v úvodu zaměřuje na pojem radiační havárie, zabývá se jejími příčinami a následky. Dále práce zkoumá právní úpravu České republiky zabývající se řešením radiační události, a to od úrovně ústavní až po jednotlivé vyhlášky a individuální havarijní plány, a také se věnuje tématu omezení lidských práv z důvodu mimořádné bezpečnostní situace. V závěru práce pojednává o evropské a mezinárodní právní úpravě radiačních havárií a o Mezinárodní agentuře pro atomovou energii.
Abstrakt v dalším jazyce: This work is about dealing with an emergency security situation which represents a nuclear accident of the nuclear power plant Temelín. In the introduction The work focuses on the concept of radiation accident and deals with its causes and consequences. Thesis examines the legislation of the Czech Republic dealing with the solution of a radiation event from the constitutional level to individual decrees and individual emergency plans. The work also deals the issue of human rights restrictions due to an emergency security situation. The end of the thesis deals with European and international legislation on radiation accidents and the International Atomic Energy Agency.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni, 2021
Vyskytuje se v kolekcích:Nestandardní bezpečnostní situace: ústavní, mezinárodní a evropský pohled

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
e-verze-237-258.pdfPlný text728,4 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
uvod+tiraz.pdfPlný text131,43 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/45503

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.