Název: Maghrib v zajetí alžírsko-marockého mocenského soupeření ?
Další názvy: Maghrib captured by Algeria-Moroccan power rivalry?
Autoři: Papoušek, Petr
Citace zdrojového dokumentu: PAPOUŠEK, P. Maghrib v zajetí alžírsko-marockého mocenského soupeření ?. Central European Journal of Politics, 2019, roč. 5, č. 2, s. 71-93. ISSN: 2464-479X
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Department of Political Science, Faculty of Arts, Jan Evangelista Purkyně University
Department of Politics and International Relations, Faculty of Arts, University of West Bohemia
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/45504
ISSN: 2464-479X
Klíčová slova: Alžírsko, Maroko, mocenská rivalita, Maghrib, teorie přesunu moci
Klíčová slova v dalším jazyce: Algeria, Morocco, power rivalry, Maghreb, power transition theory
Abstrakt: Alžírsko-marocká mocenská rivalita, která sahá až do šedesátých let, ovlivnila stabilitu Maghribu po celá desetiletí. Jak se však v obou zemích objevili noví političtí představitelé v roce 1999 (Abdelaziz Bouteflika v Alžírsku a Mohammed VI v Maroku), celý region netrpělivě očekával oteplování vzájemných vztahů a postupný přechod od nedůvěry ke spolupráci a společné prosperitě. Taková očekávání se ukázala jako naivní. Toto období alžírsko-marockých vztahů mezi roky 1999 a 2018 a jejich dopad na stabilitu Maghribu představují hlavní téma této práce. Teorie přesunu moci A. F. K. Organského je využita k analýze motivů a ambicí Alžírska a Maroka v regionu a příčin jejich vzájemné nedůvěry. Výzkumnou otázkou je, jak se vztahy vyvinuly v posledních dvaceti letech a jak ovlivnily stabilitu samotného Maghribu. Alžírsko a Maroko, stejně jako Maghrib obecně, kvůli nepřátelským vztahům a téměř úplné absenci regionální spolupráce trpěly závažnými bezpečnostními otázkami, zejména pokud jde o terorismus a masivní nelegální migraci, pomalý hospodářský růst nebo rozpočtové schodky způsobené zvyšování vojenských výdajů. V souladu s teorií přesunu moci je také analyzována role globálních mocností v alžírsko-marockém soupeření.
Abstrakt v dalším jazyce: Dating back to the 1960s, the Algerian-Moroccan power rivalry has affected the stability of the Maghreb for decades. However, as new political representatives came to power in both countries in 1999 (Abdelaziz Bouteflika in Algeria and Mohammed VI in Morocco), the whole region eagerly awaited the warming of mutual relations and a gradual shift from distrust to cooperation and joint prosperity. Such expectations proved to be naïve. This period of Algerian-Moroccan relations between 1999 and 2018 and their impact on the stability of the Maghreb represent the main topic of this paper. A. F. K. Organski’s power transition theory is employed to analyse the motives and ambitions of Algeria and Morocco in the region and the causes of their distrust. The empirical question here is how the relations developed in the past twenty years and how they affected the stability of the Maghreb itself. Due to hostile relations and the nearly complete absence of regional cooperation, Algeria and Morocco, as well as the Maghreb in general, have suffered from serious security issues, primarily in terms of terrorism and massive illegal migration, slow economic growth or budget deficits caused by increasing military expenditures. In accordance with the power transition theory, the role of global powers in the Algerian-Moroccan rivalry is also analyzed.
Práva: © Central European Journal of Politics
Vyskytuje se v kolekcích:OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Petr Papoušek článek SGS-2019-013.pdf268,87 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/45504

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD