Název: School Injuries and their prevention from the present perspective
Další názvy: Školní úrazy a jejich současná prevence
Autoři: Beránek, Václav
Šťastný, Petr
Nováček, Vít
Citace zdrojového dokumentu: BERÁNEK, V. ŠŤASTNÝ, P. NOVÁČEK, V. School Injuries and their prevention from the present perspective. Baltic Journal of Health and Physical Activity, 2021, roč. 13, č. 1, s. 45-53. ISSN: 2080-1297
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Gdansk University of Physical Education and Sport
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/45508
ISSN: 2080-1297
Klíčová slova: úrazy;příčina smrti;děti;škola;prevence
Klíčová slova v dalším jazyce: injuries;cause of death;children;school;prevention
Abstrakt: Pozadí: Zranění jsou celosvětově považována za nejvýznamnější zdravotní problém, zejména v dětství. V České republice jsou úrazy nejčastější příčinou úmrtí dětí a mladých dospělých. Cílem studie bylo poskytnout lepší přehled o školních nehodách v České republice v letech 2008 až 2018 a odhadnout budoucí trendy. Materiál a metody: Hlavními zdroji údajů byly výroční zprávy České školní inspekce (ČŠI) za roky 2007 až 2017. Výsledky: Ve školním prostředí dochází k vysokému počtu úrazů, zejména na prvním stupni. V České republice došlo za poslední tři roky k trendu zvyšování počtu hlášených úrazů ze školy, z 33 000 v roce 2008 na 46 000 v roce 2018. Za posledních 5 let se počet hlášených nehod zvýšil o 1 000 ročně. K nejvíce úrazům dochází na základních školách v rámci předmětu Tělesná výchova. Závěry: Existuje mnoho aktivit zaměřených na prevenci úrazů dětí, jejichž výskyt se v posledních letech zlepšil. Zkušenosti ukazují, že když preventivní programy zahrnují inovace a zajímavé způsoby prezentace, jsou úspěšné.
Abstrakt v dalším jazyce: Background: Injuries are considered worldwide to be the most significant health problem, especially in childhood. In the Czech Republic, injuries are the most common cause of death among children and young adults. The aim of the study was to provide more insight in school accidents in the Czech Republic from 2008 to 2018 and to estimate future trends. Material and methods: Annual reports of the Czech School Inspectorate (CSI) from 2007 to 2017 were the main sources of data. Results: A high number of injuries occur in the school environment, especially at the primary level. In the Czech Republic, there has been a trend of rising numbers in reported school injuries over the last three years, from 33,000 in 2008 to 46,000 in 2018. Over the last 5 years, the number of reported accidents has increased by 1,000 per year. The most injuries occur in primary schools, within the subject Physical Education. Conclusions: There are many activities which focus on the prevention of child injuries, the incidence of which has improved in recent years. Experience shows that when prevention programs include innovations and interesting presentation methods, they are successful.
Práva: © Gdansk University of Physical Education and Sport, Poland
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KAZ)
Články / Articles (KME)
OBD



Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/45508

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD