Název: Polemika s expertním názorem na regulaci náhradního mateřství v České republice
Další názvy: Dispute about Expert Opinion on Regulation of Surrogacy in the Czech Republic
Autoři: Burešová, Kateřina
Citace zdrojového dokumentu: BUREŠOVÁ, K. Polemika s expertním názorem na regulaci náhradního mateřství v České republice. Acta Universitatis Carolinae - Iuridica, 2021, roč. 67, č. 3, s. 37-47. ISSN: 0323-0619
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Karolinum
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85116856786
http://hdl.handle.net/11025/45632
ISSN: 0323-0619
Klíčová slova: náhradní mateřství;regulace;mateřství;otcovství
Klíčová slova v dalším jazyce: surrogacy;regulation;motherhood;fatherhood
Abstrakt: Cílem tohoto příspěvku je pokračování v odborné diskusi nad otevřenými problémy, nad navrženými směry a výsledky bádání skupiny výzkumníků. Některé totiž vyžadují další, podrobnější komentář a některé dokonce hlubší rozbor, který by mohl ukázat, že výsledky výzkumu, označované za klíčové, nejsou jen černobílé, ale zaslouží ještě další polemiku. Hned úvodem je nezbytné vyzdvihnout skutečnost, že se výzkumná skupina věnovala dlouhodobě důležitému tématu náhradního mateřství. Celkové uchopení tohoto fenoménu v české společnosti, odborných kruzích a zejména v právním řádu, je podhodnocené. A to významně. Ačkoliv by se chtělo vyjádřit názor, že jakékoliv ukotvení náhradního mateřství v legislativě je krokem pozitivním, ba žádoucím, opak může být pravdou.
Abstrakt v dalším jazyce: As a key result of the three-year research project is labeled the expert opinion published in the Journal of Medical Law and Bioethics. The aim of the project was to identify and analyze problems related to surrogacy in Czech legislation. The key result does not take into account many aspects of surrogacy. Some stated opinions seem very problematic and most of them needs to be explained or, at least, put to the ray of extensive consideration. This article shows other, polemic opinion with hopes to be noticed as a academic disccusion on such important topic.
Práva: © Creative Commons Attribution 4.0 International
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KOP)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Iurid_67_3_0037.pdf275,25 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/45632

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD