Název: Cévní mozková příhoda
Další názvy: Stroke
Autoři: Hereitová, Iva
Citace zdrojového dokumentu: HEREITOVÁ, I. Cévní mozková příhoda. Ortopedická protetika, 2021, roč. 23, č. říjen 2021, s. 56-62. ISSN: 1212-6705
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Federace ortopedických protetiků technických oborů
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/47142
ISSN: 1212-6705
Klíčová slova: cévní mozková příhoda;definice;patogeneze;diagnostika
Klíčová slova v dalším jazyce: stroke;definition;pathogenesis;diagnostics
Abstrakt: Svět čelí epidemii cévní mozkové příhody. Zvyšuje se počet incidencí a převládají lidé, kteří iktus přežili viz. DALYs = disability-adjusted life-years (roky života upravené podle zdravotního postižení). Tento stav je pravděpodobně ovlivněn růstem populace, zvyšující se střední délkou života a změnou populační věkové struktury. Vyžaduje se komplexnější přístup k primární prevenci CMP, který se zaměřuje na lidi ve všech úrovních rizika a je integrován do preventivních strategií pro další nemoci, které sdílejí společné rizikové faktory (Feigin et al., 2010).
Abstrakt v dalším jazyce: The world is facing an epidemic of stroke. The number of incidences is increasing and people who survived the stroke predominate, see. DALYs = disability-adjusted life-years. This condition is probably influenced by population growth, increasing life expectancy and a change in population age structure. A more comprehensive approach to primary prevention of CMP is required that targets people at all levels of risk and is integrated into prevention strategies for other diseases that share common risk factors (Feigin et al., 2010).
Práva: © autoři
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KFE)
OBD



Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/47142

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD