Název: Projekt „do kosmu s krtkem“ a další vzdělávací projekty CSO a jejich využití ve vědeckém a technickém vzdělávání dětí a mládeže
Další názvy: Project “flying to space with the little mole” and other educational projects of czech space office and their usage in scientific and technical education of children and youth
Autoři: Halousek, Milan
Citace zdrojového dokumentu: KÉHAR, O. (ed.) Astronomické vzdělávání a popularizace astronomie: aneb v Plzni to vše začalo... Kašperské hory 2016, s. 35-38.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: http://hdl.handle.net/11025/47613
https://kof.zcu.cz/ak/astro/2016/sbor/Astronomie2016_sbornik.pdf
ISBN: 978-80-261-0796-5
Klíčová slova: projekt;„Krteček“;vzdělávání;děti a mládež
Klíčová slova v dalším jazyce: project;„Krteček“;education;children and young people
Abstrakt: Cesta české loutky „Krtečka“, kterou s sebou na Mezinárodní kosmickou stanici vzal v roce 2011 americký astronaut Andrew Feustel, započala dlouhodobý vzdělávací projekt, v rámci kterého se Česká kosmická kancelář a Astronomický ústav AV ČR snaží oslovovat celé spektrum mladých zájemců o vědu a techniku. Od podzimu 2011 do dnešních dnů se uskutečnilo již několik set přednášek, kterých se zúčastnily již tisíce dětí od předškolního věku, přes základní školy a po středoškoláky. Postavička Krtka- astronauta slouží jako nenásilný spojovací článek mezi světem dětí a světem složité vědy a techniky, kterým současná kosmonautika bezesporu je. A že toto spojení funguje, ukazuje nejenom dlouhodobý zájem o tyto přednášky ze strany škol, hvězdáren a dalších organizací, ale i individuální výsledky studentů, které ke studiu technických středoškolských i vysokoškolských oborů přivedl právě tento vzdělávací program. Loutka Krtka-astronauta je průvodcem, který obrousí ostré hrany exaktní vědy a umožní mladé generaci snadněji se v ní orientovat.
Abstrakt v dalším jazyce: The journey of the Czech puppet "Krteček – Little Mole" to the International Space Station in 2011 by the American astronaut Andrew Feustel started a long-term educational project. The Czech Space Agency and Astronomical Institute of the Academy of Sciences of the Czech Republic strive to reach the full spectrum of young people interested in science and technology. From autumn 2011 to the present days, several hundred lectures have taken place, involving thousands of children from pre-school age, primary and secondary schools. The body of the Little Mole Astronaut serves as a link between the world of children and the world of complex science and technology. And that this link works, it not only shows long-term interest in these lectures by schools, observatories and other organizations, but also the individual results of students who have just brought this educational program to study technical disciplines. The Little Mole Astronaut is a guide to exact science allowing the younger generation to navigate it more easily.
Vyskytuje se v kolekcích:Astronomické vzdělávání a popularizace astronomie: aneb v Plzni to vše začalo...
Astronomické vzdělávání a popularizace astronomie: aneb v Plzni to vše začalo...

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
tiraz.pdfPlný text318,75 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Astronomie2016_sbornik-35-38.pdfPlný text238,39 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/47613

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.