Název: Vzdělávání v astronomii a jeho propojení s jinými obory
Další názvy: Education in astronomy and its interconnection with other fields
Autoři: Lenža, Libor
Srba, Jiří
Citace zdrojového dokumentu: KÉHAR, O. (ed.) Astronomické vzdělávání a popularizace astronomie: aneb v Plzni to vše začalo... Kašperské hory 2016, s. 92-95.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: http://hdl.handle.net/11025/47621
https://kof.zcu.cz/ak/astro/2016/sbor/Astronomie2016_sbornik.pdf
ISBN: 978-80-261-0796-5
Klíčová slova: astronomické vzdělání;audiovizuální technika;interdisciplinární přístup
Klíčová slova v dalším jazyce: astronomical education;audiovisual technology;interdisciplinary approach
Abstrakt: Rozvoj audiovizuální techniky a možností vizuálně velmi atraktivní prezentace dovoluje ve specializovaných zařízeních (planetária, vzdělávací centra) realizovat atraktivní programy pro mládež i veřejnost. Mimo tento svět „vzdělávací“ zábavy existují i aktivity (zejména na hvězdárnách a některých školách) zaměřené na hlubší pochopení a osvojení základních poznatků a principů astronomie, astrofyziky i dalších oborů. Při těchto aktivitách se uplatňuje ve větší míře pozitivní role praktických činností (praktická pozorování, pokusy, možnost si věci osahat apod.). Kromě experimentálně zaměřených programů nejen z astronomie, se na našem pracovišti snažíme obory efektivně propojovat a ukazovat zejména mladým lidem, že poznatky z astronomie, astrofyziky a příbuzných věd jsou velmi dobře využitelné i v řadě dalších praktických oborů lidské činnosti.
Abstrakt v dalším jazyce: Development of audiovisual technology and the capability of visually attractive presentation allows in specialized facilities (such as planetariums or educational centers) to implement attractive programs for students and the public. Apart of this "fun education", there are also activities (especially at public observatories and some schools) aimed at a deeper understanding and mastering of basic knowledge and principles of astronomy, astrophysics and other fields. In these activities a significantly positive role of practical activities (practical observations, experiments, the opportunity to touch things, etc.) is being applied. At Valašské Meziříčí Observatory, besides the experimentally focused programs related not only to astronomy, we are trying to effectively combine disciplines and show to young people in particular, that the knowledge of astronomy, astrophysics and related sciences is highly useful in a number of other practical fields of human activity.
Vyskytuje se v kolekcích:Astronomické vzdělávání a popularizace astronomie: aneb v Plzni to vše začalo...
Astronomické vzdělávání a popularizace astronomie: aneb v Plzni to vše začalo...

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Astronomie2016_sbornik-92-95.pdfPlný text174,38 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
tiraz.pdfPlný text318,75 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/47621

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.