Název: Výpočet creepového poškození svorníků tělesa parní turbíny
Další názvy: Creep damage computations of steam turbine bolting
Autoři: Lazar, Jan
Polcar, Petr
Liška, Karel
Citace zdrojového dokumentu: Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách. Sborník z 15. konference: 29. září – 1. října 2020. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2020, s. 189-194.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: https://srni.vzuplzen.cz/wp-content/uploads/2021/04/sbornik-srni-2020.pdf
http://hdl.handle.net/11025/50773
ISBN: 978-80-261-0959-4
Klíčová slova: creepové poškození;parní turbína;svorník
Klíčová slova v dalším jazyce: creep damage;steam turbine;bolt
Abstrakt: Svorníky, které k sobě tisknou horní a spodní díl tělesa parní turbíny, jsou vystaveny značnému mechanickému a teplotnímu zatížení, což může vést k takovému prodloužení v důsledku vysokoteplotního tečení (creepu), které již ohrožuje těsnost turbíny. V tomto příspěvku jsou prezentovány výsledky výpočtů creepu svorníků 840 mm dlouhých, s dříkem o průměru 125 mm, vyrobených z martenzitické oceli 1.4913+QT nebo z niklové slitiny Inconel 718, vše s použitím 1D modelu sestavy svorník–turbína. Cílem práce bylo navrhnout bezpečný režim provozu svorníků s ohledem na těsnost turbíny a na celkové prodloužení svorníků při jejich vícenásobném použití. Svorníky byly při výpočtech (i) spojeny s tělesem turbíny z oceli P91, (ii) deformačně předepnuty až na 70 % meze kluzu, (iii) vystaveny teplotám dosahujícím 480 až 490 °C, a (iv) zatíženy vnější silou, např. od tlaku páry. Tato síla působí na svorník spolu se silou vyvolanou odporem turbíny proti sevření. Vzhledem k (i) nelineární závislosti rychlosti creepu na teplotním a mechanickém zatížení, (ii) nejistotám v modelu popisujícím creep a (iii) nejistotám v zatížení svorníků bylo nutné provést více výpočtů s různými variantami zatížení svorníku a nastavení modelů materiálů svorníku a turbíny. Výsledky výpočtů jsou následující: deformace svorníku z niklové slitiny je zanedbatelná, svorník z martenzitické oceli by měl udržet dělící rovinu těsnou po dobu provozu přinejmenším 40 tisíc provozních hodin a měl by být použitelný přinejmenším na 3 provozní kampaně.
Abstrakt v dalším jazyce: Bolts that compress together upper and lower parts of steam turbines are exposed to significant mechanical and thermal loadings. Their elongation due to creep deformation may lead to steam leakage in the turbine separating plane. In this paper, we present results of simulations of creep of bolts. The length of the bolts was 840 mm and the diameter of the shank was 125 mm, bolts are made either from 1.4913+QT martensitic steel or from Inconel 718 nickel alloy. Computational models of the bolt–turbine assembly are one-dimensional. The goal of the study was to propose the safe use/reuse of the bolts with respect to the turbine’s tightness and their elongation. The bolts were assumed to be (i) connected to the turbine made of P91 steel, (ii) preloaded up to 70 % of their respective yield strength, (iii) exposed to temperatures 480–490 °C and loaded by an external force, e.g., due to the steam pressure, this force acts simultaneously with the force exerted by the turbine’s clamping resistance. Due to (i) nonlinear dependency of creep rate on temperature and mechanical loading, (ii) uncertainties of the creep model and (iii) uncertainties in the loadings, it was necessary to run several simulations with different material models and loading scenarios. The results are as follows: the deformation of Inconel 718 bolts is negligible, martensite bolts should ensure tightness in separating plane for at least 40 thousand hours of operation and it may be reused at least 3 times.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách 2020
Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách 2020

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
uvodni_strany.pdfPlný text2,75 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
sbornik-srni-2020-233-238.pdfPlný text763,19 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/50773

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.