Název: Modulární manipulátor ILJA pro vizuální inspekci
Další názvy: Visual inspection modular manipulator ILJA
Autoři: Jansa, Jindřich
Kanta, Jiří
Citace zdrojového dokumentu: Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách. Sborník ze 14. konference: 24.– 26. září 2019. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2019, s. 217-220.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: https://srni.vzuplzen.cz/wp-content/uploads/2021/04/sbornik2019.pdf
http://hdl.handle.net/11025/50912
ISBN: 978-80-261-0885-6
Klíčová slova: ILJA;Centrum výzkumu Řež;manipulátor;vizuální inspekce
Klíčová slova v dalším jazyce: ILJA;Research Center Řež;manipulator;visual inspection
Abstrakt: Je představena nová modulární platforma mobilního robotického manipulátoru vyvinutá Centrem výzkumu Řež. Manipulátor je určen pro provádění vizuálních inspekcí těžce přístupných nebo nebezpečných prostorů. Nabízí průzkum podzemních šachet a kanálů, závalů a trosek; v průmyslu dále nepřímou vizuální prohlídku kovových konstrukcí typu potrubí technické vody důležité v elektrárnách a vypuštěných kalových nádržích na indikace typu koroze, opotřebení, vruby a cizí tělesa. Všechny tyto činnosti, obvykle vyžadující celou sadu podobných přístrojů, je možné jedním manipulátorem provádět díky modulární koncepci. V základní konfiguraci jde o pásové vozidlo vybavené kamerou, jejíž obraz je přenášen v reálném čase. Podvozek je měnitelný, aby bylo možné zajistit pohyb po různých površích (pásy přizpůsobené pro hladké i sypké terény, magnetický podvozek). Základní jednotka obsahující kameru, motory pohonu a řídicí elektroniku je dále vybavena rozhraním pro připojení dalšího volitelného příslušenství a tím přizpůsobení stroje k rozličným úkonům i nad rámec vizuální inspekce. Šasí manipulátoru je voděodolné a pevné pro operace v nehostinném prostředí.
Abstrakt v dalším jazyce: A new modular mobile robotic manipulator platform developed by the Research Centre Rez is introduced. The device is intended for visual inspection of hardly accessible and possibly dangerous areas. It offers exploration of underground shafts, ducts, cave-ins and ruins; for industry also indirect visual inspection of metal constructions such as essentials service ware pipes in power plants and empty sludge tanks for these types of indications: corrosion, wear, dents and foreign bodies. Those assessments, usually utilizing a whole set of similar devices, are available owing to the modular approach to the design. In the basic setup it is a belt crawler equipped by video camera with real time video streaming. The undercarriage is interchangeable for the sake of providing movement on various surfaces (different crawler belts optimized for glassy and for loose terrain and magnetic wheels). The main unit consisting of motors, controlling electronics and video camera is also equipped with interfaces for attaching optional accessories, thus customizing the unit to various tasks beyond the visual inspection. The frame of the manipulator is water resistant and sturdy to operate in unfriendly environment.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách 2019
Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách 2019

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
sbornik2019uvod_tiraz.pdfPlný text3,69 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
sbornik2019-267-270.pdfPlný text407,4 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/50912

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.