Název: Využití akustické emise pro diagnostiku creepového poškození parovodních systémů
Další názvy: Acoustic emission as a method for diagnostics of creep damage of steam piping systems
Autoři: Svobodová, Marie
Chmela, Tomáš
Čmakal, Josef
Slunéčko, Tomáš
Koula, Václav
Citace zdrojového dokumentu: Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách. Sborník z 13. konference 16. – 18. říjen 2018. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2018, s. 65-68.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: https://srni.vzuplzen.cz/wp-content/uploads/2021/04/sbornik-srni2018.pdf
http://hdl.handle.net/11025/50977
ISBN: 978-80-261-0794-1
Klíčová slova: akustická emise;creepové poškození;diagnostika;nedestruktivní testování
Klíčová slova v dalším jazyce: acoustic emission;creep damage;diagnostics;non-destructive testing
Abstrakt: Doba provozu většiny energetických zařízení a podniků chemického průmyslu v ČR je významným důvodem pro vývoj diagnostických a provozně monitorovacích systémů, které by výrazně přispěly ke snížení rizika možné havárie vysokotlakých potrubních systémů provozovaných při vysoké teplotě. A právě diagnostika s využitím akustické emise (AE) je pro danou oblast perspektivní metodou nedestruktivního testování, neboť, na rozdíl od běžných ultrazvukových diagnostických metod využívaných k lokální diagnostice, je využitelná pro dlouhodobé plošné provozní monitorování stavu potrubí a umožňuje z více míst současně snímat signál AE, ten dálkově přenášet a v diagnostickém systému zaznamenávat a zpracovávat data v reálném čase. Tento příspěvek shrnuje dosavadní laboratorní výsledky odezvy AE na průběh creepového procesu (nukleaci a propagaci creepové trhliny) u parovodní oceli 15 128.
Abstrakt v dalším jazyce: The operating time of most energy and chemical plants in the Czech Republic is an important reason for the development of diagnostic and operational monitoring systems that would greatly contribute to reducing the risk of a high-temperature high-pressure pipeline accident. And acoustic emission (AE) diagnostics belongs to these perspective non-destructive testing that is, unlike to conventional ultrasound diagnostic methods used for local diagnostics, usable for long-term field monitoring of the pipeline condition. Moreover, acoustic emission diagnostics allows to simultaneously capture the AE signal from multiple locations, remotely transmit and record real-time data in the diagnostic system and to analyze them. This paper summarizes the laboratory results of the AE response to the creep process (nucleation and propagation of the creep crack) taking part in steam pipeline steel 15 128.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách 2018
Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách 2018

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
sbornik-srni2018_uvod_tiraz.pdfPlný text4,44 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
sbornik-srni2018-113-116.pdfPlný text405,33 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/50977

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.