Název: Příspěvek k roli národohospodářských sborů v První Československé republice
Další názvy: Contribution to the Role of the National Economic Corps in the First Czechoslovak Republic
Autoři: Miňová, Štěpánka
Citace zdrojového dokumentu: MIŇOVÁ, Š. Příspěvek k roli národohospodářských sborů v První Československé republice. In Vita Trans Historiam. Nitra: Filozofická fakulta Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, 2022. s. 71-78. ISBN: 978-80-558-1928-0
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Filozofická fakulta Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
ConferenceObject
URI: http://hdl.handle.net/11025/51040
ISBN: 978-80-558-1928-0
Klíčová slova: národohospodářské sbory;meziválečný český (československý) hospodářský regionalismus
Klíčová slova v dalším jazyce: economic regionalism;interwar Czech (Czechoslovak) economic regionalism
Abstrakt: Příspěvek klade důraz na hospodářský regionalismus, který se dostal do popředí zájmu krátce po vzniku první Československé republiky. Jeho hlavním záměrem bylo využití hospodářských podmínek regionů a jejich vzájemná spolupráce v hospodářské, kulturní a sociální oblasti, v této souvislosti bude stručně představen vznik Národohospodářského sboru jihočeského, který byl první nejvýznamnější regionalistickou organizací a uznávaným vzorem pro další národohospodářské sbory v celém Československu. Následující část bude zaměřena na obecné vysvětlení principů a hlavních cílů národohospodářských sborů. Ve druhé polovině třicátých let 20. století se regionalismus uplatnil jako vysoce ceněný národohospodářský systém a regionální hospodářské spolky se nacházely téměř na celém území Československa. Například v Bratislavě bylo zřízeno Národohospodářské ústředí Slovenska, které vytvořilo 6 významných regionálních organizací v této oblasti.
Abstrakt v dalším jazyce: The contribution emphasizes economic regionalism, which came to the forefront of interest shortly after the establishment of the first Czechoslovak Republic. The main intention was to exploit the economic conditions of the regions and their mutual cooperation in the economic, cultural and social spheres, in this context, it will briefly represent the establishment of the National Economic Corps of Southern Bohemia, which was the first most important regionalist organization and a reputable model for other national economic associations throughout Czechoslovakia. The following part will focus on a general explanation of the principles and main goals of the national economic corps. In the second half of the 1930s, regionalism was applied as a highly appreciated national economic system and a regional economic society were located almost throughout in Czechoslovakia. For instance, in Bratislava was established the National Economy Central Office of Slovakia, which created 6 important regional organizations in this area.
Práva: Plný text není přístupný.
© Filozofická fakulta Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre
Vyskytuje se v kolekcích:Konferenční příspěvky / Conference papers (KHV)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Miňová.pdf2,1 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/51040

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD