Název: Výpočet životnosti některých tepelně namáhaných částí spalovacích turbín
Autoři: Veselý, Stanislav
Citace zdrojového dokumentu: Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách. Sborník z 12. konference 17. – 19. říjen 2017. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2017, s. 31-36.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: https://srni.vzuplzen.cz/wp-content/uploads/2021/04/sborniksrni_2017.pdf
http://hdl.handle.net/11025/51285
ISBN: 978-80-261-0741-5
Klíčová slova: životnost;spalovací turbína;plamenec
Klíčová slova v dalším jazyce: service life;gas turbine;flue tube
Abstrakt: I při stacionárních podmínkách provozu spalovací turbiny vznikají v plamenci spalovací komory nerovnoměrná teplotní pole, která jsou příčinou vzniku teplotních napětí a deformací. To může v některých případech ohrozit provoz spalovací komory a to převážně tam, kde v důsledku cyklického namáhání dojde ke kumulaci poškození a vzniku trhlin. V tomto článku budeme analyzovat stacionární teplotní pole pro plamenec spalovací komory, která pracuje na zemní plyn a jejíž geometrická konfigurace je známá. Bude předveden způsob výpočtu teploty stěny plamence zatížené radiačním tepelným tokem od plamene a chlazeným závojem chladícího vzduchu. Jedná se o kombinovanou úlohu výměny tepla na stěně. Budou představeny jednotlivé tepelné toky a rovnice tepelné rovnováhy, ze kterých budou vypočteny teploty stěn. Dále bude představen výpočet teplotního a napěťového pole plamence a provedena analýza silových a deformačních napětí. Životnost plamence bude posuzována s ohledem na nizkocyklovou únavu a creep.
Abstrakt v dalším jazyce: Even with the stationary conditions of the operation of the gas turbine, uneven temperature fields arise in the flue tube of the combustion chambers, which are the cause of temperature stresses and deformations. This may in some cases compromise the operation of the combustion chamber, especially where the accumulation of damage and the cracking occur due to cyclic loading. In this article we will analyze the stationary temperature field for the flue tube of the combustion chamber which operates on natural gas and whose geometrical configuration is known. There will be shown a method of calculating the temperature of the flue tube wall loaded by the radiation heat flux from the flame and the cooled by cooling air veil. It is a combined task of heat exchange on the wall. Individual thermal flows and equilibrium thermal equations from which wall temperatures will be calculated will be presented. In addition, the calculation of the temperature and stress field of the flue tube will be presented and an analysis of force and flow stress will be performed. The life of the flue tube will be judged with respect to low cycle fatigue and creep.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách 2017
Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách 2017

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
sborniksrni_2017-uvod.pdfPlný text4,91 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
sborniksrni_2017-77-82.pdfPlný text621,05 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/51285

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.