Název: Geometry Compression of Triangle Meshes using a Reference Shape
Další názvy: Komprese geometrie trojúhelníkových sítí s využitím referenčního tvaru
Autoři: Mourycová, Eliška
Váša, Libor
Citace zdrojového dokumentu: MOURYCOVÁ, E. VÁŠA, L. Geometry Compression of Triangle Meshes using a Reference Shape. In VISIGRAPP 2022 : proceedings of the 17th International Joint Conference on Computer Vision, Imaging and Computer Graphics Theory and Applications. Vol. 1, GRAPP. Setúbal: ScitePress, 2022. s. 268-277. ISBN: 978-989-758-555-5 , ISSN: 2184-4321
Datum vydání: 2022
Nakladatel: ScitePress
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
ConferenceObject
URI: http://hdl.handle.net/11025/51677
ISBN: 978-989-758-555-5
ISSN: 2184-4321
Klíčová slova: komprese, trojúhelníkové sítě, kódování, geometrie
Klíčová slova v dalším jazyce: compression;Triangle Mesh;encoding;geometry
Abstrakt: Komprese trojúhelníkových sítí je zavedená oblast, nicméně některé z jejích speciálních případů musí být ještě prozkoumány. Tento článek se zabývá ztrátovou kompresí geometrie trojúhelníkových sítí na základě algoritmu EdgeBreaker s použitím referenčního tvaru známého jak kodéru, tak dekodéru. Předpokládá se, že tvar referenčního objektu je podobný tvaru sítě, která má být kódována. Předpovědi poloh vrcholů se provádějí extrinsicky, tj. mimo referenční tvar, a poté se ortogonálně promítají na jeho povrch. Opravy jsou zakódovány dvěma celými čísly, označujícími pořadí vrstev a index šestiúhelníku v hexagonální mřížce generované na povrchu referenčního tvaru se středem v predikčním bodě. Dostupnost referenční sítě má za následek menší datový tok potřebný pro srovnatelnou chybu ve srovnání s nejmodernějším algoritmem komprese statické sítě využívajícím predikci váženým paralelogramem.
Abstrakt v dalším jazyce: Triangle mesh compression is an established area, however, some of its special cases are yet to be investigated. This paper deals with lossy geometry compression of manifold triangle meshes based on the EdgeBreaker algorithm using a reference shape known to both the encoder and the decoder. It is assumed that the shape of the reference object is similar to the shape of the mesh to be encoded. The predictions of vertices positions are done extrinsically, i.e. outside the reference shape, and then orthogonally projected onto its surface. The corrections are encoded by two integer numbers, denoting the layer order and an index of a hexagon in a hexagonal grid generated on the surface of the reference shape centered at the prediction point. The availability of a reference mesh results in a smaller bitrate needed for comparable error when compared to a state of the art static mesh compression algorithm using weighted parallelogram prediction.
Práva: © CC BY-NC-ND 4.0
Vyskytuje se v kolekcích:Konferenční příspěvky / Conference Papers (KIV)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Compression_Paper__Vasa__Mourycova_2021.pdf2,3 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/51677

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD