Název: Puppen als gesellschaftskritisches Element in den späteren Texten Lenka Reinerovás
Další názvy: Panenky/loutky jako prvek kritiky společnosti v novějších textech Lenky Reinerové
Autoři: Balcarová, Markéta
Citace zdrojového dokumentu: BALCAROVÁ, M. Puppen als gesellschaftskritisches Element in den späteren Texten Lenka Reinerovás. Denkste: Puppe. Multidisziplinäre Zeitschrift für Mensch-Puppen-Diskurse, 2022, roč. 5, č. 1, s. 18-25. ISSN: 2568-9363
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Universitätsverlag Siegen
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/53024
ISSN: 2568-9363
Klíčová slova: panenka;loutka;kritika společnosti;holocaust
Klíčová slova v dalším jazyce: Puppe;Marionette;Gesellschaftskritik;Holocaust
Abstrakt: Figurky a loutky představují jeden z prostředků, které mají v literárních textech Lenky Reinerové společensky kritickou funkci. V popisech loutek a figurek vychází Reinerová z (českého) loutkového divadla. Kritika společnosti je vyjádřena zejména výraznými rysy v obličeji dané loutky/figurky. Témata, na která je poukazováno, jsou z velké části spojena se židovstvím a jsou propojena se vzpomínkami na Holocaust, což souvisí s tím, že všichni blízcí příbuzní Reinerové zemřeli v koncentračních táborech. Současně se téma Holocaustu a antisemitismu vztahuje i do budoucna, varuje před nebezpečím opakování podobných ukrutností.
Die Puppe stellt in Reinerovás Texten eines der Mittel dar, die eine gesellschaftskritische Funktion ausüben. In der Darstellung der Puppen geht Reinerová von dem (tschechischen) Marionettentheater aus. Die Kritik der Gesellschaft wird vor allem durch ausgeprägte Gesichtszüge der betreffenden Puppe ausgedrückt. Die Themen, auf die hingewiesen wird, hängen größtenteils mit dem Judentum zusammen und sie sind mit Erinnerungen an den Holocaust verquickt, was mit der Tatsache zu tun hat, dass alle nahen Verwandten Reinerovás in den Konzentrationslagern gestorben sind. Gleichzeitig bezieht sich das Thema Holocaust bzw. Antisemitismus auch auf die Zukunft, es warnt vor der Wiederholung ähnlicher Gräuel.
Práva: © Autor
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KGS)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
greineri,+Balcarova_Lenka_Reinerova_18-25_Dedo5.pdf2,16 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/53024

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD