Název: Development of Business Activities in Peripheral Parts of Rural Areas, Western Bohemia
Další názvy: Vývoj podnikatelských aktivit v periferních oblastech venkova, západní Čechy
Autoři: Vorobljevová, Veronika
Novotná, Marie
Citace zdrojového dokumentu: VOROBLJEVOVÁ, V. NOVOTNÁ, M. DEVELOPMENT OF BUSINESS ACTIVITIES IN PERIPHERAL PARTS OF RURAL AREAS, WESTERN BOHEMIA. European Countryside, 2023, roč. 15, č. 3, s. 400-421. ISSN: 1803-8417
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Sciendo
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85173218454
http://hdl.handle.net/11025/54569
ISSN: 1803-8417
Klíčová slova: podnikatelské aktivity;ekonomické subjekty;periferie;venkov;západní Čechy;CZ-NACE
Klíčová slova v dalším jazyce: business activities;economic entities;periphery;rural areas;Western Bohemia
Abstrakt: Cílem tohoto příspěvku je na příkladu vybraného území provést vyhodnocení vývoje podnikatelských aktivit na českém venkově v období od roku 2008 do současnosti a ukázat možná omezení i perspektivy tohoto prostoru. Výzkum byl proveden skrze analýzy ekonomických subjektů se sídlem ve venkovských obcích v periferních oblastech západních Čech. Hodnocení je založeno na využití Veřejné databáze Českého statistického úřadu (organizační statistika, počet ekonomických subjektů, počet vzniklých ekonomických subjektů v letech 2008–2020) a datového souboru o ekonomických subjektech zaniklých v letech 2008–2021, poskytnutých Českým statistickým úřadem. Ekonomické subjekty analyzujeme podle geografické lokalizace, velikostních skupin obcí a podle oborové specifikace. K ověření, zda má populační velikost obce statisticky významný vliv na počet ekonomických subjektů na 100 obyvatel v obci, využíváme analýzu rozptylu a k hodnocení prostorové diferenciace vizualizační kartografické metody, mapu hustoty a kartogramy. Bylo zjištěno, že povaha podnikatelských aktivit se na zkoumaném území mění po vzoru urbánních lokalit, ale řada vlivů se podílí na tom, že mnoho vlastních ekonomických subjektů se dostává do ekonomicky nejistější pozice.
Abstrakt v dalším jazyce: The aim of this paper is to assess the development of business activities in the Czech countryside in the period from 2008 to the present and to show possible limitations and perspectives of this area. The research was conducted by analysing economic entities located in rural municipalities in the peripheral areas of Western Bohemia. The assessment is based on the use of the Public Database of the Czech Statistical Office (statistics on economic entities, number of economic entities, number of economic entities created in 2008-2020) and a dataset on economic entities defunct in 2008-2021 provided by the Czech Statistical Office. We have analysed the economic entities by geographical location, size of municipality and industry specification. We use analysis of variance to assess whether the population size of a municipality has a statistically significant effect on the number of economic entities per 100 residents of the municipality, and we use visualization cartographic methods, density maps and cartograms to assess spatial differentiation. We have found that the nature of business activities in the study area is changing along the lines of urban locations, but, due to a number of factors, many rural economic entities are in a more economically precarious position.
Práva: © The Author(s)
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KGE)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
10.2478_euco-2023-0022.pdf2,39 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/54569

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD