Název: Daňová problematika u podnikatele - z účetního pohledu
Další názvy: Tax issues of entrepreneurs - from an accounting aspects
Autoři: Polanková, Monika
Vedoucí práce/školitel: Bárková, Dana
Oponent: Hruška, Zdeněk
Datum vydání: 2014
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/12185
Klíčová slova: daně;daňový systém;dotace;účtování daní;daňové zatížení;zelená nafta;daňové úlevy v zemědělství
Klíčová slova v dalším jazyce: taxation;tax system;subsidy;tax accounting;tax burden;green diesel;tax concessions for agriculture
Abstrakt: Bakalářská práce je zaměřena na daňovou problematiku u podnikatele. Na začátku práce jsou vysvětleny pojmy daň a daňový systém. V druhé kapitole je popsán daňový systém v České republice platný do 31. prosince 2013. Změny, které se od 1. ledna 2014 objevily v daňových zákonech, se totiž ještě neprojeví v datech zpracovávaných v praktické části, která sleduje období 2008 - 2013. Praktická část obsahuje daně odváděné vybraným podnikem, který se zabývá zemědělstvím, odůvodnění výše těchto daní a způsob jejich účtování. V práci jsou také uvedené dotace, které podnik získává ze státního rozpočtu a rozpočtu Evropské unie. V poslední kapitole je provedeno zhodnocení daňové zátěže vybraného podniku. Je zde rozebráno, jaké daně jsou největší, podíl daní na nákladech podniku a také vliv daní i dotací na výsledek hospodaření. Na konci poslední kapitoly jsou uvedeny některé daňové úlevy, které jsou zemědělským podnikům poskytovány.
Abstrakt v dalším jazyce: The bachelor's thesis is focused on tax issues of entrepreneurs. At the beginning of the thesis the terms tax and a tax system are explained. The second chapter describes the tax system in the Czech Republic, which was valid until the 31st December 2013. The changes in the tax laws that came into effect on the 1st January 2014 is yet do not affect the data in the practical part, which monitors the 2008 - 2013 period. The practical part includes taxes paid by the chosen company, which is engaged in agriculture, justification of the amount of these taxes and the method of accounting. The thesis also contains the subsidies receives from the state budget and the budget of the European Union. In the last chapter there is an assessment of the tax burden of the chosen company. There is discussed, what taxes are the highest, the share of taxes of the company's costs and the effect of taxes and subsidies on the profit or loss. At the end of the last chapter there are described some of the tax concessions that are provided to companies in agriculture.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFU)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Danova problematika u podnikatele_Polankova.pdfPlný text práce1,72 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
pvpolankova.pdfPosudek vedoucího práce591,03 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
polankova.pdfPosudek oponenta práce511,41 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
opolankova.PDFPrůběh obhajoby práce831,81 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/12185

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.