Název: Vytváření a zpřístupnění informací o kompatibilitě komponent
Další názvy: Determining and publishing component compatibility information
Autoři: Daněk, Jakub
Vedoucí práce/školitel: Brada, Přemysl
Oponent: Ježek, Kamil
Datum vydání: 2014
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/12541
Klíčová slova: softwarové komponenty;kompatibilita komponent;OSGi;REST;porovnání na základě typu;úložiště komponent
Klíčová slova v dalším jazyce: software components;component compatibility;OSGi;REST;type-based comparison;component repository
Abstrakt: Proces ověření kompatibility komponent je náročný na zdroje, což je problém především u malých či mobilních zařízení. Component Repository supporting Compatibility Evaluation (CRCE) vyvíjené na Katedře informatiky a výpočetní techniky na Západočeské univerzitě v Plzni má za úkol provést výpočet potřebných metadat za své klienty. Cílem této diplomové práce bylo navrhnout a implementovat vhodné úložiště metadat vztahujících se ke kompatibilitě komponent. Úložiště umožňuje vytvoření metadat již při ukládání komponent. Důsledkem je výrazné zkrácení doby potřebné pro rozhodnutí o kompatibilitě komponent. Metadata jsou získávána pomocí nástrojů již dříve vyvinutých na Katedře. Úložiště poskytuje veřejné webové služby založené na principech REST. Výstup je díky využití technologie XML čitelný pro klientské aplikace i lidi.
Abstrakt v dalším jazyce: Component substitutability verification can be rather resource-demanding for small or mobile devices. Component Repository supporting Compatibility Evaluation (CRCE) developed at the Department of Computer Science and Engineering at the University of West Bohemia aims to move the burden of compatibility-related meta-data computation from its clients. The goal of this master thesis was to design and implement a suitable storage for the compatibility-related meta-data. The storage allows the repository to compute the meta-data in advance, at the time of component upload, and therefore significantly shortens the response times needed to provide component compatibility information. The meta-data are acquired using existing tools developed at the Department. Access to the meta-data is realized via RESTful web-service API using XML data format. As such, the information is processable by both client applications and their maintainers.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KIV)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Danek_A12N0059P.pdfPlný text práce984,3 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
A12N0059Phodnoceni-ved.pdfPosudek vedoucího práce278,03 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
A12N0059Pposudek-op.pdfPosudek oponenta práce389,99 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
A12N0059Pobhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce231,44 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/12541

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.