Název: Složení potravin a jeho vliv na zdraví člověka
Další názvy: Food composition and its impact on human health
Autoři: Hůlová, Kateřina
Vedoucí práce/školitel: Svoboda, Michal
Oponent: Koptíková, Jana
Datum vydání: 2014
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/12908
Klíčová slova: civilizační choroby;ochranné látky;složení potravin;označování potravin;potravinářská aditiva;výživová doporučení;jídelníček
Klíčová slova v dalším jazyce: diseases of civilization;protective substances;food composition;food labelling;food additives;nutrition recommendations;diet
Abstrakt: Tato bakalářská práce má název: "Složení potravin a jeho vliv na zdraví člověka". Práce je rozdělena na praktickou a teoretickou část, celkem obsahuje 7 kapitol. V první kapitole jsou popsány nejčastější civilizační choroby (nadváha a obezita, nádorová onemocnění, ateroskleróza, vysoký krevní tlak, diabetes mellitus, osteoporóza). Druhá kapitola se věnuje ochranným látkám (např. vitaminy, vláknina). Další dvě kapitoly jsou zaměřeny na složení jednotlivých potravin podle původu a jeho vliv na naše zdraví. Předposlední kapitola pojednává o označování potravin. Poslední kapitola teoretické části vysvětluje problematiku potravinářských aditiv. Praktická část obsahuje výživovou pyramidu, výživová doporučení zaměřená na prevenci civilizačních chorob a jídelníček včetně jeho analýzy.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis is called: "Food composition and its impact on human health". Work is divided into theoretical and practical parts, it has a total of seven chapters. The first chapter describes the most common diseases of civilization (overweight and obesity, cancer, atherosclerosis, high blood pressure, diabetes mellitus, osteoporosis). The second chapter deals with protective substances (e. g. vitamins, fibre). The next two chapters are focused on the composition of food origin, and its impact on our health. The penultimate chapter deals with food labelling. The last chapter explains the problems of food additives. The practical part contains the nutritional pyramid, nutrition recommendations aimed at preventing diseases of civilization and diet including its analysis
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KPS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP - Katerina Hulova.pdfPlný text práce1,5 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hulova - vedouci.pdfPosudek vedoucího práce399,33 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hulova - oponent.pdfPosudek oponenta práce357,28 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hulova - prubeh obhajob.pdfPrůběh obhajoby práce100,94 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/12908

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.