Název: Žena ve vedoucí funkci
Další názvy: Woman in a leading position
Autoři: Princová, Petra
Vedoucí práce/školitel: Kubíková, Kateřina
Oponent: Szachtová, Alena
Datum vydání: 2014
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/12924
Klíčová slova: Pozice žen v historickém kontextu;emancipační cíle;ženy v pracovním procesu;genderové role;diskriminace ženy na trhu práce;znevýhodňování žen na vedoucích pozicích;tokenismus;skleněný strop;segregace zaměstnání.
Klíčová slova v dalším jazyce: Position of women in historical context;emancipatory goals;women in the workplace;gender roles;women discrimination in the labor market;discrimination of women in leading positions;Tokenism;glass ceiling;occupational segregation.
Abstrakt: Naše práce se v úvodu zabývá postavením ženy v dějinách. Pozice žen ve společnosti a posléze na poli pracovním se oproti minulosti razantně zlepšila a to nemusíme zacházet příliš hluboko do historie. Nesporným faktem je, že postavení ženy na trhu práce udělalo obrovský pokrok od dob, kdy byly ženy viděny pouze jako udržovatelky domácího pořádku a pečovatelky dětí. Bohužel ani dnes není přístup k oběma pohlaví zcela rovnoprávný. V naší práci hovoříme o problematice společnosti a genderových rolí, kdy nás právě kultura, ve které žijeme, ovlivňuje v genderových otázkách od dětství na celý život. I tato skutečnost má vliv na to, že ve většině rodin či partnerstvích s dětmi je prosazována tradiční dělba rolí, muž živitel, žena pečovatelka. Studiem odborných publikací a výzkumů jsme zjistili znepokojivé informace týkající se žen na trhu práce. Ženy mají zhruba o třetinu nižší příjmy než muži a pomaleji dosahují kariérních postupů. Mimo jiné tvoří většinu mezi nezaměstnanými a to nejen v ČR. Tento problém se týká především žen s dětmi, kterým se v této práci věnujeme velmi důkladně. Dalším zajímavým tématem probíraným v této práci je segregace zaměstnání, kdy se velmi často setkáváme s profesemi společností považovanými za ryze ženské či mužské. V praktické části podnikáme rozhovory s ženami ve vedoucích pozicích s dětmi a rodinou. Naše respondentky nám následně potvrzují data uvedená v teoretické části, skutečně se cítí být svým způsobem diskriminovány, popisují složité životní situace vyplývající ze snah propojit kariéru, rodinný život a péči o domácnost. V závěru praktické části zmiňujeme výzkum a přednášku zabývající se obdobným tématem a snažíme se o srovnání.
Abstrakt v dalším jazyce: Our work is in its introduction focused to women status in the history. Women status in society and working market has rapidly got better during the centuries. Not even today the attitude to both genders is equal. In our work we talk about society troubles and gender roles, when the culture we live in affects in gender questions during the whole life. This fact influences traditional work division man breadwinner, woman health visitor. Thanks to scientific publications and researches we found disturbing information about women on working market. Women have about third lower income than men and they slowly get promotions. They also represent the most of unemployed people. This problem affects mainly women with children and we focuse to them in this work very carefuly. Another topic of this work is segregation of working positions between men and women. In practical part we made interview with real women in leadership with children and family. These women confirmed our theoretical part. They really feel to be discriminated in some way. They described complicated life situations coming out of their carier, family life and house keeping. In the end of practical part we mentioned the research the same topic and tried to compare.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KPS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP Petra Princova.pdfPlný text práce833,43 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Princova - vedouci.pdfPosudek vedoucího práce299,57 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Princova - oponent.pdfPosudek oponenta práce278,02 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Princova - prubeh obhajob.pdfPrůběh obhajoby práce111,36 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/12924

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.