Title: | Příbor |
Other Titles: | Cutlery |
Authors: | Hvězdová, Soňa |
Advisor: | Vogel, Petr |
Referee: | Havlíková Steihnerová, Anna |
Issue Date: | 2014 |
Publisher: | Západočeská univerzita v Plzni |
Document type: | bakalářská práce |
URI: | http://hdl.handle.net/11025/13298 |
Keywords: | lžíce;mentální retardace |
Keywords in different language: | spoon;mental retardation |
Abstract: | V rámci bakalářského zadání na téma Příbor jsem vytvořila sérii jídelních pomůcek pro mentálně postižené strávníky s ochablou motorikou horních končetin. Za odborné asistence pracovníků CSS Tloskov mi bylo umožněni spolupracovat s klienty s těžší mentální retardací. U většiny je nervový systém narušen, a proto nesvedou jíst běžným příborem. Navrhla jsem 3 designové varianty lžic s ergonomickým tvarem rukojetí. Úchopová část je anatomicky tvarovaná pro přirozené zakřivení sevřené dlaně. Umožní tak pevný stisk v kterémkoli místě násady. |
Abstract in different language: | Within the framework of bachelor's task for the theme "Cutlery" I formed a series of eating aids for mental afflicted boarders with lax motion of upper limbs.With special assistance of the workers CSS Tloskov I was enabled to cooperate with the clients with heavy mental retardation. The neurotic system of these people is damaged and that is why they cannot eat with a customary cutlery. I suggested 3 design variants spoons with an ergonomic form of the hold. The grasping part is anatomically formed for natural shape of a tight palm. That knables a firm pressing in any place of the handle. |
Rights: | Plný text práce je přístupný bez omezení. |
Appears in Collections: | Bakalářské práce / Bachelor´s works (UUD) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Sona Hvezdova.pdf | Plný text práce | 2,2 MB | Adobe PDF | View/Open |
Hvezdova_v.pdf | Posudek vedoucího práce | 163,21 kB | Adobe PDF | View/Open |
Hvezdova_o.pdf | Posudek oponenta práce | 159,79 kB | Adobe PDF | View/Open |
Hvezdova.pdf | Průběh obhajoby práce | 100,04 kB | Adobe PDF | View/Open |
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11025/13298
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.