Title: Příbor
Other Titles: Cutlery
Authors: Hvězdová, Soňa
Advisor: Vogel, Petr
Referee: Havlíková Steihnerová, Anna
Issue Date: 2014
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/13298
Keywords: lžíce;mentální retardace
Keywords in different language: spoon;mental retardation
Abstract: V rámci bakalářského zadání na téma Příbor jsem vytvořila sérii jídelních pomůcek pro mentálně postižené strávníky s ochablou motorikou horních končetin. Za odborné asistence pracovníků CSS Tloskov mi bylo umožněni spolupracovat s klienty s těžší mentální retardací. U většiny je nervový systém narušen, a proto nesvedou jíst běžným příborem. Navrhla jsem 3 designové varianty lžic s ergonomickým tvarem rukojetí. Úchopová část je anatomicky tvarovaná pro přirozené zakřivení sevřené dlaně. Umožní tak pevný stisk v kterémkoli místě násady.
Abstract in different language: Within the framework of bachelor's task for the theme "Cutlery" I formed a series of eating aids for mental afflicted boarders with lax motion of upper limbs.With special assistance of the workers CSS Tloskov I was enabled to cooperate with the clients with heavy mental retardation. The neurotic system of these people is damaged and that is why they cannot eat with a customary cutlery. I suggested 3 design variants spoons with an ergonomic form of the hold. The grasping part is anatomically formed for natural shape of a tight palm. That knables a firm pressing in any place of the handle.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (UUD)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Sona Hvezdova.pdfPlný text práce2,2 MBAdobe PDFView/Open
Hvezdova_v.pdfPosudek vedoucího práce163,21 kBAdobe PDFView/Open
Hvezdova_o.pdfPosudek oponenta práce159,79 kBAdobe PDFView/Open
Hvezdova.pdfPrůběh obhajoby práce100,04 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/13298

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.