Název: Humanitní vědy ve 21. století - filosofický rozbor problému (Theologická perspektiva etiky hospodářství v díle Arthura Richa)
Další názvy: Humanitarian Science in 21st Century - Phylosophical Analysis of the Issue (Theological Perspective of Economic Ethics in Arthur Rich's Writings)
Autoři: Bublík, Lukáš
Vedoucí práce/školitel: Neupauer, Eduard
Oponent: Murgaš, Jaromír
Datum vydání: 2014
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/14519
Klíčová slova: etika;tržní hospodářství;Arthur Rich;theologie
Klíčová slova v dalším jazyce: ethics;Arhur Rich;modern market economy;theology
Abstrakt: Soudobý stav moderního tržního hospodářství je více než aktuální. Hospodářské subjekty se snaží maximalizovat svůj zisk a zaujmout tak mocenské postavení na trhu. Tak vzniká společnost založena na monopolech či oligopolech. Nicméně hospodářství nemůže vycházet jen samo ze sebe, ale je potřeba regulí státu, vytvoření takových struktur, aby bylo funkční a nedovolovalo jednomu hospodářskému subjektu prosazovat své zájmy na úkor druhého. Tyto struktury bývají mnohdy špatně nastaveny a představují tak pro společnost zlo. Toto strukturální zlo musí být vymýcenou pravou humanitou z víry naděje a lásky. Právě toto je tématem této práce, v níž vycházím primárně z díla protestantského teologa Arthura Richa ?Etika hospodářství?. Jde tedy o aplikaci etických principů na moderní tržní hospodářství.
Abstrakt v dalším jazyce: Current state of modern market economy is more than topical. Economic subjects are trying to maximize their profits and take a bigger power position on the market. There comes the society based on monopoly or oligopoly. Nevertheless, economy cannot be self-inducing, but needs state regulations to be functional. These state created sturctures than should not allow one economical entity to advance one?s own interests at the expense of the others, but they sometimes do not work properly and present evil for the society. This structural evil must be eliminated by true humanity emerging from belief hope and love. This is the topic of my diploma thesis where I refer primarily to the work of Protestant theologian Arthur Rich ?Business and Economic Ethics: The Ethics of Economic Systems? where he applies ethical principles on the modern market economy.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KFI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace - Lukas Bublik.pdfPlný text práce919,39 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP - vedouci Neupauer - Bublik.docPosudek vedoucího práce60 kBMicrosoft WordZobrazit/otevřít
Bublik DP Rich - pos JM.rtfPosudek oponenta práce2,06 MBRTFZobrazit/otevřít
O_bublik.pdfPrůběh obhajoby práce86,21 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/14519

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.