Název: Nastavení geometrie kamer pro stereoskopické snímání blízké scény
Další názvy: Stereoscopic camcorder settings for near area
Autoři: Virt, Ondřej
Vedoucí práce/školitel: Veřtát, Ivo
Oponent: Šindelář, Martin
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/18968
Klíčová slova: stereoskopický systém;stereo objektiv;3d;s3d;geometrie kamer;stereobáze;konvergence os kamer;pozitivní paralax;negativní paralax;subjektivní testy;chyby zobrazování.
Klíčová slova v dalším jazyce: stereoscopic system;stereo objective;3d;s3d;stereo base;convergence;positive parallax;negative parallax;subject tests;errors.
Abstrakt: Předkládaná bakalářská práce je zaměřena na nastavení geometrie kamer pro stereoskopické snímání blízké scény. V práci jsou nastíněny výhody a nevýhody použití jedné kamery se stereo objektivem nebo dvou kamer na stereoskopické montáži. Více prostoru je věnováno dvěma kamerám na stereoskopické montáži, jelikož je zde více možností nastavení různých parametrů a výsledný 3D efekt je lépe ovlivnitelný právě těmito nastaveními. V místě natáčení byl umístěn objekt s ostrými vertikálními a horizontálními hranami pro lepší nastavení geometrie kamer. Bylo vyzkoušeno několik různých nastavení stereoskopického systému. Tato různá nastavení byla testována při subjektivních testech. Na testech bylo také vyzkoušeno, jak ovlivní výsledný 3D efekt špatné nastavení geometrie nebo nesynchronní snímání obou kamer.
Abstrakt v dalším jazyce: The bachelor thesis presents the stereoscopic camcorder settings for near area. One objective of research was judged, if application of one camera with stereo objective is better than application of two cameras on stereoscopic tripod. I focused on two cameras, because there were many ways how to set the stereoscopic system and affected the final 3D effect. I used the object with horizontal and vertical sharp edges for better and easier settings the stereoscopic system. And put this object to near area where were the real objects I filmed. I tried many different settings of the stereoscopic system and tested by subject tests. These tests found how the final 3D effects was affected by wrong settings geometry or nonsynchronous scanning of both cameras.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Ondrej_Virt.pdfPlný text práce7,64 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-059424_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce321,44 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-059424_oponent.pdfPosudek oponenta práce450,08 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-059424_hodnoceni.pdfPrůběh obhajoby práce182,55 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/18968

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.