Název: Psychologická problematika kyberšikany
Další názvy: Psychological conception of cyberbullying
Autoři: Sládková, Karolina
Vedoucí práce/školitel: Holeček, Václav
Oponent: Miňhová, Jana
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/19884
Klíčová slova: kyberšikana;šikana;agresivita;kyberprostor;nová média;internet;sociální sítě;oběť;agresor;prevence kyberšikany.
Klíčová slova v dalším jazyce: cyberbullying;bullying;aggression;cyberspace;new media;internet;social networks;victim;aggressor;prevention of cyberbullying.
Abstrakt: Práce se zabývá psychologickou problematikou kyberšikany. Podstatou práce je shrnutí některých dosavadních poznatků souvisejících s kyberšikanou. V první části práce jsou čtenáři seznámeni s prostředím, ve kterém se kyberšikana odehrává. Zvláštní pozornost je zde věnována novým médiím a sociálním sítím. Práce se dále věnuje formám kyberšikany, prostředkům, charakteristice agresora a oběti. V závěru teoretické části jsou vymezeny zákony související s kyberšikanou, role pedagogů a rodičů při prevenci a některé preventivní a výzkumné programy. Cílem výzkumné práce je zjištění výskytu kyberšikany zejména na sociální síti Facebook. Práce vymezuje nejčastější formy kyberšikany, odhaluje nejohroženější skupiny a zkušenosti obětí s kyberšikanou. K dosažení tohoto cíle byla realizována analýza kvantitativních dat získaných z dotazníkového šetření a kvalitativních dat získaných z rozhovorů s oběťmi kyberšikany.
Abstrakt v dalším jazyce: The work follows up the psychological cyberbullying. The basis of this work is the summary of knowledge, which is related to the cyberbullying. There is familiarity with the environment of the cyberbullying in the first part of this work. The special attention is paid to new media and social networks. The work is also dedicated to the form of cyberbullying, means of cyberbullying, characteristics of the aggressor and the victim. There are laws related to the cyberbullying, the role of teachers and parents in the prevention and some preventive and research programs at the end of this theoretic part. The goal of my research work is to find out the occurrence mainly on the network Facebook. The work defines the most common forms of cyberbullying and finds the most vulnerable groups and victims´ experiences with the cyberbullying. The goal was reached by analysis of quantitative data obtained from the survey and qualitative data obtained from the interviews with victims of cyberbullying.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KPS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP - Sladkova Karolina.pdfPlný text práce1,37 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-Sladkova - vedouci.pdfPosudek vedoucího práce487,44 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-Sladkova - oponent.pdfPosudek oponenta práce311,66 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-Sladkova - prubeh obhajob.pdfPrůběh obhajoby práce97,2 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/19884

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.