Název: Intermediální objekt - Osobní a veřejné
Další názvy: Intermediary object - Private and public, SPIRITUAL LINE
Autoři: Vicena, Ondřej
Vedoucí práce/školitel: Dopitová, Milena
Oponent: Smetana, Matěj
Datum vydání: 2012
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/2466
Klíčová slova: odcizení;virtualita;realita;přítomnost;duchovní linka;rituál;šaman;kolektivní vědomí
Klíčová slova v dalším jazyce: alienation;virtuality;reality;presence;spiritual line;ritual;shaman;collective consciousness
Abstrakt: Cílem práce "Duchovní linka" bylo znovunalezení a potvrzení existence zmateného člověka, jehož zmatení je produktem zmatené doby. Úplná definice této zmatenosti byla taktéž jejím posláním. Práce si zároveň kladla otázku, zdali je dnešní člověk vůbec schopen reflektovat nepřehlednost současnosti, najít pro ni pojmenování, pokud on sám již čelí zmatení a dezorientaci z všudypřítomné virtuality. Záměrem hmotné instalace bylo předložit mapu či návod, jak vydobýt zpět ztracenou realitu. Dílo diváka konfrontuje všedním prostředím bytu - svatyně. Vnímatel se postupným odkrýváním použitých symbolů instalace stává účastníkem rituálu, šamanem obsluhujícím obytný svatostánek jako aparát propojení. Obyčejná kuchyňská linka se tak rituálem mytí nádobí promění v komunikátor, v oltář obytné svatyně, díky kterému je možné posílat a zachytávat informace, aniž by přitom člověk používal technické vymoženosti současného světa, ze kterých pramení ono zmatení společnosti a odcizení duše. Duchovní linka je ekologickým projektem, který se snaží apelovat na každého člověka, aby vnímal svět jako vlastní tělo, kterým lze komunikovat stejně jako je toho schopen fyzicky on sám. Svět se tak sám stane organickou informační technologií, která nebude potřebovat žádné odcizující náhražky.
Abstrakt v dalším jazyce: The aim of the work "Spiritual Line" was rediscovering and confirming the existence of a confused man whose confusion is a product of the confused times. A complete definition of this confusion was also its mission. The work also asked the question whether modern man is even able to reflect the present confusion, find a name for it, if he is already facing confusion and disorientation of the omnipresent virtuality. The intention of the material installation was to give a map or plan of how to regain the lost reality and the truth itself. The work had to draw the viewer directly and confront him by the everyday environment of the flat - the sanctuary. The viewer is gradually revealing the symbols of the installation and becomes a participant in the ritual, and also the shaman operating a tabernacle of the flat as a device of interconnection. A common kitchen unit turns by the ritual of washing dishes into a communicator, an altar in the sanctuary of a flat that makes it possible to capture and send information without using any of the technical achievements of the contemporary world, from which arise confusion and alienation of the soul. The spiritual line is an eco-project which tries to appeal to every human being to perceive world as its own body, which can communicate physically as well as human body. The world itself becomes organic information technology that does not need any substitutes alienating.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (UUD)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP - Ondrej Vicena, Duchovni linka.pdfPlný text práce2,39 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vicena.pdfPosudek vedoucího práce235,03 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
pdf(1).Vicena.pdfPosudek oponenta práce259,43 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
pdf(2).Vicena.pdfPrůběh obhajoby práce138,48 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/2466

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.