Název: Význam narodní kuchyně pro utváření českého národního vědomí v 19. století
Další názvy: The importance of the national cuisine for Czech national consciousness in the 19th-century Bohemia
Autoři: Šedivá, Lenka
Vedoucí práce/školitel: Novotný Lukáš, Doc. PhDr. Ph.D.
Oponent: Valkoun Jaroslav, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/24712
Klíčová slova: kuchyně;kuchařská kniha;moderní kuchařská kniha;nacionalismus;český nacionalismus;kulinářský nacionalismus;české národní obrození;vlastenectví;magdalena dobromila rettigová;staročeská kuchyně;tradice;spisovatelka;hospodyně;kulinářská kultura;česká kuchyně;francouzská kuchyně;anglická kuchyně;19. století;18. století;identita;národ;moderní národ;vymezení se;češtví;emancipace;ženy;recepty;národní pokrm;kulturní antropologie;socilogie jídla;dějiny jídla;kulinářská historie;sociální dějiny
Klíčová slova v dalším jazyce: cookbook;cuisine;modern cookbook;nationalism;culinary nationalism;emancipation;women;patriots;woman writer;housewife;bohemia;czech cuisine;french cuisine;english cuisine;magdalena dobromila rettigova;czech national consciousness;national movement;nation;modern nation;nineteenth century;eighteenth century;self-identification;middle-class;housewife;cook;cooking;domesticity;domestic literature;culinary culture;tradition;identity;czechness;recipes;national dish;distinction from others;cultural anthropology;social history;food studies;history of food;culinary history;cultural history
Abstrakt: Cílem práce je analýza významu kuchyně pro české národní vědomí v průběhu 19. století. Jejím záměrem je prokázat, že fenomén české kuchyně, kodifikované první českou moderní kuchařskou knihou Magdaleny Dobromily Rettigové, představoval jedno z nejvlivnějších médií pro utváření českého národního vědomí a sebevědomí, čímž významně přispěla k emancipaci české kultury a českého národa. Vzhledem ke skutečnosti, že se dosud neobjevila práce, která by podobným způsobem podrobněji analyzovala a komparovala českou kuchyni v evropském kontextu, bylo nezbytné vycházet především z moderních výzkumů zahraničních historiků. Práce byla vypracována na základě dostupné literatury a pramenů v českém, anglickém, německém a francouzském jazyce. Vynikající podmínky pro výzkum poskytly studijní stáže na University of Durham ve Velké Británii a Johannes Gutenberg-Universität Mainz v Německu, kde předkládaná práce vznikala pod odborným dohledem profesorky Sarah Scholl-Schneider. Výzkum probíhal v knihovnách zmíněných univerzit a zahrnoval také studium nevydaných rukopisů v National Library of Scotland v Edinburghu či v Regionálním muzeum v Litomyšli. Práce má výraznou kulturně-historickou a nahlíží na českou kuchyni evropskou optikou, přičemž hlavní pozornost je zaměřena na fenomén kulinářského nacionalismu a moderní kuchařské knihy. Na základě komparace se vztahy anglicko-francouzské kulturní rivality 18. století demonstruje význam kuchyně jako součásti vlastní identity pro příslušníky sebevědomých státních národů, čímž vytváří půdu pro argumentaci podporující hlavní tezi. První argument je založen na premise, že rovněž česká kuchyně, navzdory historickému handicapu "spícího národa" a dlouhodbé absenci standardizované podoby, se nakonec svou modernitou vyrovnala ostatním zemím a stala se jedním z nejdůležitějších aspektů vlastní národní identity. Druhým argumentem je kodifikace a standardizace české kuchyně moderní "Domácý kuchařkou" Magdaleny Dobromily Rettigové, která se propojením domácí sféry s vlasteneckou agitací stala artefaktem kulinářského nacionalismu. Oblast kuchyně, založené na tradici a přizpůsobené moderní době, se stala silným kulturně-historickým argumentem, což výrazně podpořilo proces formování národního vědomí a sebevědomí. Třetí argument zdůrazňuje osobnost Rettigové, jež se jako jedna z nejvýznamnějších národních buditelek první poloviny 19. století stala populární literární a kulinářskou autoritou, a její knihy tudíž měly vysoký potenciál oslovit široké publikum. Tím tehdy byla rozvíjející se silná střední třída. Začtvrté, Rettigové kuchařka se stala Biblí českých hospodyněk a kuchyně založená na jejím odkazu se jako oblast výsostného hájemství hluboce zakořenila do české národní tradice. Tento odkaz byl rozvíjen a následován po celý zbytek 19. století.Její osobnost se stala národním symbolem, synonymem české kulturní historie a um českých kuchařek založený na rettigovské tradici dokonce získal vyhlášené renomé za hranicemi Českého království. Češi díky Rettigové získali první, ve všech směrech moderní, kuchařskou knihu a díky jejímu odkazu si mohli vytvářet svůj vlastní konstrukt národní kuchyně, což významně podporovalo psychologický proces ztotožnění se s novou identitou založenou na vlastním jazyce, kultuře a historii, což přispělo k emancipaci české společnosti. Česká kuchyně je tak živoucí interpretací historického vývoje společnosti, je oblastí, která během 19. století umožnila Čechům servírovat a konzumovat svoji novou identitu, vymezit se vůči ostatním kulturám a stala se nedílnou součástí českého národního vědomí jako výhradní vlastnictví a atribut moderního českého národa.
Abstrakt v dalším jazyce: The goal of this thesis is to examine the significance of national cuisine for the Czech national consciousness during the nineteenth century. As it attempts to prove, the phenomenon of Czech cuisine, codified through the first modern Czech cookbook in 1826 written by the first Czech woman writer Magdalena Dobromila Rettigova, represented a significant medium for the dissemination of a new national identity. To accomplish this task, this work reveals Bohemian culinary culture in a wider European context with focus on the culinary rivalry between England and France since the eighteenth century. This thesis is based upon old Bohemian, English, and French cookbooks from the eighteenth and nineteenth centuries, unpublished manuscripts housed in the Regional Museum of Litomysl and in the National Library of Scotland in Edinburgh, as well as modern scholar literature written in Czech, English, and German. Following the research of culinary historian Sandra Sherman, this work treats Culinary Nationalism and the Modern Cookbook as central terms of the investigated topic. While providing a comparison with a culinary battle between England and France, two sovereign nations, this work argues that also in Bohemia, in the country without its own sovereignty, cuisine became an important part of its national identity. By saying that, it also avers that Bohemia experienced its own culinary nationalism. This phenomenon occurred in Rettigova's work through demonstrating the independent existence of peculiar Bohemian culinary culture. More precisely, having introduced to Czech milieu their own cuisine, Rettigova's cookbook, simultaneously, represented the distinction from the others. For its specific character, this thesis considers Bohemian culinary nationalism as being gentle. Based on the fact that Rettigova disseminated the "Czechness" through the ritual of everyday life, this work tends to show that Czech cuisine, having been codified by her cookbook, represented one of the most important medium for self-identification and distinction from the others. Overall, kitchen posed a place where the national identity was daily served and consumed, this fact indicates that culinary topic significantly contributed to the genesis of Czech national consciousness in the nineteenth century.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KFI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_LenkaSediva 2016_NationalCuisine.doc.pdfPlný text práce688,93 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
sediva_novotny.pdfPosudek vedoucího práce1,4 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
sediva_valkoun.pdfPosudek oponenta práce1,34 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sediva_L.pdfPrůběh obhajoby práce622,85 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/24712

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.